• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kredi kartı borçlanma faizi düşürülmeli`


 

ANKARA- Vatandaşın kredi kartı borçlarını ödeyemediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizde kredi kartı sayısının 57 milyon 19 bin 319 adete ulaşmış. Bu kadar yaygın olmasına rağmen şubat ayına göre kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı yüzde 63, bireysel olarak çeşitli kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı yüzde 51 arttı. Bankaların borçlanma faizini düşürerek borç yapılandırması yapması piyasalar açısından çok önemli` dedi.
 
`BEŞ YILDA 3 MİLYON KİŞİ`
Kre­di kar­tı ve kre­dilerin sı­nır­landırılması ile 10 ayda 8,9 milyar lira piyasaların daraldığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kart harcamalarına getirilen sınırlama piyasayı daraltmaktadır. Borçlu olan, kredisini ödeyemeyen vatandaşımızın sayısı da artmaktadır. Şu­bat ayın­da 141 bin kişi daha eklenerek, 2014`ün ilk iki ayında 255 bin 395 kişiye çıktı. Son beş yıl toplamında 3 milyon 81 bin kişiye ulaşması da bor­cu­nu öde­yeme­yen­ler­de ar­tı­şın sür­dü­ğü­nü gös­te­ri­yor. Bankalarımız elini taşın altına koymalı. Borç yapılandırması yaparak vatandaşın borçlarını ödemesi teşvik edilerek tekrar ekonomiye katılması sağlanmalı. Borçlarını ödeyinceye kadar bankacılık sistemi dışında kayıtdışı davranan insanlar sistemin içine çekilmeli piyasalar rahatlatılmalıdır` diye konuştu.
 
`GECİKME FAİZ ORANI YÜZDE 30,24`
Enflasyon hedeflemesinin yüzde 5 olduğunu vurgulayan Palandöken, `Yıllık enflasyonun 6 katı gecikme faizi uygulanmaktadır. Ödemeler geciktikçe üzerine eklenen faiz ve vergilerde artmakta, borç katlanarak ödenemez haline gelmektedir. Bankalarımız borç yapılandırmasına giderek, insanların borçlarından kurtulmasına tekrar ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlamalıdır` dedi.