• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Zanaatkârlar artık çırak bulamıyor`


 

 ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkemizin üretim en önemli sorunun ara elaman sıkıntısı olduğunu söyledi.  Mevcut Ustaların artık hem çıraklık, hem de kalfalık yaptığını belirten Bendevi Palandöken, `Zanaatkârlarımız artık çırak bulamıyorlar. Mevcut ustalarımızdan sonra yerine yenisi yetişmiyor. Bu nesil son artık. Zanaatkârlarımızın mesleklerini devam ettirebilmeleri için mutlaka çıraklık sisteminin cazip hale getirilmesi artık kaçınılmaz` dedi.

 -`İŞSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇIRAKLIK ÖZENDİRİLMELİ`

Ankara ve ilçelerinde esnaf odaları ile çeşitli meslek gruplarından esnaf ve sanatkârları ziyareti sırasında, zanaatkar esnafın en önemli sorununun çırak bulamamak olduğunu açıklayan Palandöken yaptığı açıklamada, `Yüzde 10`lar seviyesine çıkan işsizliğin önüne geçmenin en önemli yolu mesleki eğitimden geçmektedir. Mesleki eğitimi daha ileri noktalara getirmemiz kaçınılmazdır. 800 yıllık Ahilik geleneğinin devamı ve işsizliğin önüne geçebilmemiz için esnafımız çırak yetiştirmelidir. Erkenden bir mesleğe adım atmanın ilk yolu çıraklıktan geçer. Çıraklığın özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi için çıraklık okullarında okuyan çıraklarımızın meslek lisesi mezunu sayılmaları için uygulanan telafi eğitiminin hali hazırdaki zor şartlarının esnetilerek Meslek Lisesi mezunu olmalarının önü açılmalıdır. Ayrıca yine çıraklarımızın sigorta prim başlangıçları emeklilikleri açısından sigortalı başlangıç tarihi kabul edilmeli ve kalfalarda çıraklar gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümlerine tabi kılınmalıdır. En önemlisi de mesleki eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan çıraklarımız ustalık belgelerinin yanında Mesleki Yeterlilik Belgesini de alabilmeliler. İşte biz bunun için mesleki eğitim merkezleri ve eğitimler akredite edilmeli diyoruz.` diye konuştu.

 -`YÜKSEKOKUL MEZUNLARI DA KISA DÖNEM ASKERLİK YAPMALI`  

Ara elaman sıkıntısının biran önce giderilmesi için erkek öğrencilerimizin askerlik sürelerinin kısaltılması gibi çıraklık sistemini cazip hale getirecek önlemlerin altını çizen Bendevi Palandöken, `Eğer bu okullarda okuyan öğrencilerin askerlikleri kısalırsa meslekte yaşanan ara elaman sıkıntısı o ölçüde azalır. Bunun içinde 2 yıllık meslek yüksekokulları mutlaka cazip hale getirilmelidir. Yüksekokulları bitirenler sınavsız olarak lisans eğitimlerine devam edebilmeliler. Teknik meslek yüksekokulları cazip hale geldikten sonra vasıflı elemanlar piyasaya girecektir. Kaliteli üretim sayesinde hem ihracatımız artacak, hem de yaşanan ara elaman sıkıntısı giderilerek işsizliğinde önüne geçilecektir. Böylece tüketen değil, üreten toplum olacağız` dedi.