• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Siteler Türkiye`nin Ve Mobilya Sektörünün Kalbi`


 

ANKARA - Mobilya sektörünün kalbinin Sitelerde attığını ve 15 bin esnafın yanında 80 bini aşkın çalışan olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mobilyacılar sitesi olmasa hem sanatkâr, hem de el emeği kaliteli mobilyalar olmaz. Sürekli gelişme gösteren mobilya sektörünün dış pazarlara açılması desteklenmeli. Mobilya Siteleri cazibe merkezi haline getirilmeli` dedi.

-`SEKTÖRDE 6 MİLYAR DOLARLIK BİR ÜRETİM VAR`

Ankara siteler olmak üzere mobilya sektöründe Türkiye`nin 6 milyar doları geçen üretimiyle, dünyanın ilk 15 ülkesi arasına girdiğini anlatan Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, `Acilen markalaşma, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinin gelişmesine ihtiyaç var. Ülkemizde kişi başına mobilya harcaması 80 dolar civarındayken Kanada`da 372, Almanya`da 281, İngiltere ve Amerika`da 210 dolar civarında. Sitelerde faaliyet gösteren çok sayıda mobilya üreticisi esnaf küçük aile işletmelerinden oluşmaktadır. El yapımı mobilyada kalitesini kanıtlamıştır. Ama iş geliştirmede sermaye yetersizliği yaşamakta ve kredi kaynaklarına ulaşmada zorluk çekmektedir. Uluslar arası büyük Mobilya markaları ile kalite konusunda değil ama fiyat konusunda rekabet edebilmesi için sitelerdeki mobilya üreticileri desteklenmelidir. Kuyumcuda sıfır olan KDV oranı gibi mobilya üretiminde yüzde 18 olan KDV oranı indirilmelidir` diye konuştu.

-`2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT VAR`

Mobilya sektöründe 2 milyar doları aşkın ihracat yapıldığını ve bununda ekonomi için önemli olduğunu kaydeden Palandöken, `Mobilya sektörünün ihracatta tecrübe eksikliği var. Başta Ankara Siteler olmak üzere birçok bölgede mobilya üreticileri büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Batı Avrupa`da mobilya talebi düşerken Avrasya bölgesinde tüketim her geçen gün daha da artmaktadır. Türkiye`nin bu rekabetten başarılı çıkması için, yeni strateji belirlemelidir. Türk Malı markası yaratmalıdır. Çin, ABD, İtalya mobilyada dünya üretiminin yüzde 48`ini karşılıyor. Bugün AB ülkelerine yapılan 2 milyar dolarlık ihracatın 5-6 milyar dolara çıkmaması için hiçbir sebep yoktur. Mobilya üreticimizin dış pazarlara daha çok açılması için çalışma ortamından, sosyal ortama birçok alanda yenilik şart. Öncelikle, AR-GE Destekleri, Özgün Modelleme Destekleri, Fuar Destekleri, Dış Ticaret Danışmanlık desteklerinin yanında SGK Primleri, Enerji Fiyatları, Vergiler ve Teşvikler konusunda acilen olumlu adımlar atılmalıdır` dedi.

-`SİGORTA ŞİRKETLERİ SİGORTA YAPMIYOR`

Ankara sitelerde 15 bin iş yerinde 80 bin, Türkiye genelinde ise 300 bin civarında mobilya sektöründe çalışan olduğunu kaydeden Palandöken, `Ankara siteler ülkemize örnek mobilya merkezidir. Acilen mobilya fuar alanları açılmalı. Sosyal donanım alanları oluşturulmalı. Teşhir mağazaları ile ilgili başlatılan çalışmalar hızlandırılmalıdır. Sitelerde bulunan Önder, Ali Ersoy, Ulubey, Seyfi Demirsoy ve Bostancık Mahallelerinde bulunan esnaf acilen doğalgaz imkânlarından faydalandırılmalıdır. İşyerlerinin çoğunluğu sobalı olduğu için sigorta şirketleri fazla risk taşıdığı gerekçesiyle sigorta yapmamaktadır. Bu sorun acilen çözüme kavuşmalıdır` şeklinde konuştu.