• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Sahte iş sağlığı güvenlik uzmanlarına kanmayın`


 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 1 Ocak 2014 tarihinde uygulamaya konulması ile sahte iş sağlığı ve güvenliği uzmanları da ortaya çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `İşyerinize kadar gelerek kendini iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak tanıtıp sözleşme yapıp sizden ücret talep eden sahte güvenlik uzmanı kişilere inanmayın.  Çünkü İş Güvenliği uzmanları ile iş yeri sahipleri İSG-KATİP sistemi üzerinden anlaşma yapmak zorundadırlar` dedi. 

            -`İSG-KATİP SİSTEMİNDEN GÜVENLE HİZMET ALINABİLİR`

İş Güvenliği Uzmanlarının istedikleri gibi işyerleri ile kendi kafalarına göre anlaşma yapamayacaklarını kaydeden Bendevi Palandöken, `İşverenler, sadece risk değerlendirmesi yapılırken ihtiyaç duyulduğunda destek için işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilirler. 50`den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için İş Sağlığı ve Güvenliği uygulaması 01.07.2016 tarihinde başlayacak. 50`den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri içinse 01.01.2014 tarihinde başladı. Yani 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle 50`den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelinden hizmet alma başlamış bulunmaktadır. İşte bu noktada devreye giren sahte iş sağlığı güvenliği uzmanları işyerlerini gezerek, iş güvenliği konusunda rehberlik yapmak amacıyla işverenlerden ücret talep ediyorlar. Halbuki işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İSG-KATİP sistemine giriş yapması ve İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerini bu sistem üzerinden seçmesi gerekmektedir.  İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, Bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) ile Toplum Sağlığı Merkezleri`nden (TSM) alınabilmektedir` diye konuştu.

            -`SİSTEM SAHTECİLİĞİ ORTADAN KALDIRIYOR`

Tüm işverenlerin İSG-KATİP sistemini kullanması gerektiğini belirten Palandöken, `İşveren anlaşacağı iş güvenliği uzmanlarını, işyeri hekimlerini ve diğer sağlık personelini İSG-Katip üzerinden T.C. Kimlik Numaraları aracılığı ile online olarak Bakanlık`a bildirecektir. Seçilen iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimleri yine İSG-Katip üzerinden E-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sözleşmelerini online ortamda onaylayacaktır. Önceden onayı alınmış ve geçerliliği devam eden sözleşmeler de aynı şekilde İSG-Katip üzerinden yenilenecektir. Tehlike Sınıfları Tebliğine uygun bir sınıf seçilmemesi veya seçilen sınıfa uygun sertifikası olmayan bir iş güvenliği uzmanının seçilmesi hâlinde sistem onay vermeyecektir. İSG-Katip üzerinden Bakanlık`a bildirilmeyen iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimlerinin işyeri ile olan anlaşmaları geçerli kabul edilmeyecektir. Verilecek olan devlet desteklerinden de yararlanamayacaklardır. Tüm bu kurallar düşünülerek işyerinize gelip ben İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanıyım diyen herkese inanmayın ve onlarla anlaşma yapmayın` dedi.