• E-Posta
  • Yazdır

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi`nden TBMM Başkanı Çiçek`e ziyaret


 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Heyeti Eş Başkanı Bendevi PALANDÖKEN,  TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, TBMM Başkanı Cemil ÇİÇEK`i makamında ziyaret etti.

Ziyarette PALANDÖKEN; `AB olmazsa olmazımız. Gelecek günlerde AB ile sürecin gelişmesine ilişkin önemli görüşmeler yapacağız. Vizesiz dolaşımın 3 yıl içinde gerçekleşecek olması bizi biraz daha umutlandırdı. AB yolu Türkiye`deki demokratikleşme alanında önemli gelişmelere vesile oldu `diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkileri bakımından 50 yılın geride bırakıldığını anımsattı. Bazen birinci gündem olsa, bazen arka sıralara düşse, bazen hükümetler değişse de Türkiye`nin bu politikadan vazgeçmediğini belirten Çiçek, "Türkiye, AB`ye hem tam üye olmak istiyor hem de ilişkilerini her alanda geliştirmek istiyor. Böyle olunca da Türkiye`nin AB politikası bir devlet politikasıdır" dedi.

Aradan geçen 50 seneye rağmen bugün dahi bir çok kriterler açısından Türkiye`den geride olan ülkelerin AB`ye üye olduğunu ama Türkiye`nin henüz istediği hedefi yakalayamadığını dile getiren Çiçek, son açılan fasıl çok önemli bulunmuyorsa, şu an Türkiye`nin müzakere edeceği faslın da kalmadığını söyledi.

Türkiye`nin AB üyeliği noktasında bazı sıkıntılarımız var. Bunların önemli bir kısmı bizden kaynaklanmıyor" ifadesini kullanan Çiçek, "Türkiye`ye karşı bazı önde gelen devletlerin şaşı bakışından kaynaklanan bir durum var. Elbette birçok eksikliklerimiz var. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü başlıkları altında söylediğimiz diğer fasıllarla da ilgili de bir çok eksikliklerimiz var. Bunları biliyoruz ve ulusal programlar çerçevesinde bunları açıkladık. Biz kendi eksikliklerimizi yerine getirmek için duraksamadan bu çabaları sürdürmemiz gerekiyor ama bu rağmen bizim çok gerimizde olan birçok ülke AB`ye alındı" diye konuştu. Çiçek, şunları söyledi:

 "Ancak Türkiye bu hedefinden vazgeçmemelidir. Çünkü Türkiye`de birçok reformların yapılmasında, bazı yapısal ve kurumsal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde AB süreci teşvik edici, yönlendirici olmuştur. Özellikle müzakere tarihi verilebilmesi için `şu değişikliklerin yapılması lazım` denildiğinde, 57. Hükümet döneminde yapılan değişiklikler, 2002`den sonra da parlamento tarihinin en verimli çalışmaları, iktidar muhalefet işbirliği ile o zaman gerçekleştirildi. Bunlar Türkiye`nin kazanımlarıdır. Aynı anlayışı sürdürmemiz gerekiyor.

Vize konusunun Türkiye`ye yapılan en büyük haksızlık olduğunu dile getiren Çiçek, Gümrük Birliği üyesi olup AB`ye üye olmayan başka ülke olmadığını, Gümrük Birliği üyesi olmayan başka bir çok ülkeye vizenin uygulanmadığını söyledi. Çiçek, "İnşallah sözlerinde dururlar, caymazlar, üç yıl içerisinde Türkiye`nin bu beklentisi karşılanmış ve yapılan haksızlık da son bulmuş olur" ifadesini kullandı.

Çiçek, bu konuda meslek ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmaların önemli olduğunu kaydetti ve heyete teşekkür etti.