• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kuralsızlık sosyo-ekonomik yapımızı bozuyor`


 

ANKARA - Kuralsızlığın esnaf ve sanatkârın sosyo-ekonomik yapısını bozduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Alınmayan önlemler, çıkarılması geciken Perakende Yasası esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirdi. Ekonominin kılcal damarlarının kurumasına müsaade etmeyiz. Esnaf ve sanatkârın içerisinde olmadığı bir kalkınma hayal olur ` dedi.

            `HAKSIZ REKABETE DEVAM`

Geleneksel sosyo-ekonomik yapımızın ‘Perakendecilik Yasası`nın çıkarılmaması nedeniyle hızla bozulduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Piyasanın daralmasından en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaf ve sanatkâr kesimidir. Birde yapısal olarak yanlışların düzeltilmemesinden yani piyasayı düzenleyecek Perakendecilik Yasası`nın çıkarılmamasından doğan haksız rekabetin olumsuz etkilerini esnaf ve sanatkârın yoğun bir şekilde yaşamaktadır. Alınmayan bu önlemler esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirmiştir` diye konuştu.

            `16 YILDA SÜPERMARKET SAYISI YÜZDE 800 ARTTI`

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, `1980`li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısı 1985 yılında 50`yi geçmiyordu. 1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süper market sayısı 2 bin 135`e, 2014 yılının daha başında ise yüzde 800`e yakın bir artış göstererek 16 bin 775 âdete ulaştı. Bu hızlı artış pazar paylarına da yansıyarak 1998`de yüzde 15 olan organize perakende zincirlerin pay oranları 2014`de yüzde 70`e yaklaştı` diye belirtti.

            `İLK DÖRT MARKA YÜZDE 50`SİNİ OLUŞTURUYOR`

Zincir marketlerin belli bir büyüklüğe ulaşmış 144 markasının şube sayısının 16 bin 775 âdete ulaştığını fakat bunların yarısının 4 markaya ait olduğunu vurgulayan Palandöken, `Zincir marketlerin büyümesinin yüzde 85`ini, toplam âdetin de yüzde 50`sini bu 4 marka gerçekleştiriyor. Discount (ucuzcu) olarak piyasada isim yapan bu marketler privite label (kendilerine yönelik özel ürün) yaptırarak haksız rekabet etmektedirler. Piyasa hızla doluyor, Yasa`nın biran önce çıkması lazım` dedi.