• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Benzin ve motorinde indirim yapılmalı`


 

ANKARA - Uluslararası petrol fiyatlarında son bir aydır artış olmadığını aksine 112 dolardan 107 dolara gerilediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizin petrol ihtiyacını karşıladığı uluslararası piyasalarda ham petrolün fiyatı 112 dolardan 107 dolara indi. Yakın zamanda 2,35 lirayı gören doların değeri de şimdi 2,15 liranın altına inmiş bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre 3 gün evvel benzine ve dünde motorine yapılan 12 kuruşluk zamlar zaman kaybedilmeden geri alınmalı hatta biraz daha indirim yapılmalıdır. Çünkü, lokomotif konumunda olan petrole zam gelmesi ile A`dan Z`ye tüm tüketim mallarına zam gelir ve enflasyonun yükselmesine sebep olur` dedi.

`PİYASALARDAKİ KARMAŞADAN YARARLANIYORLAR`
Akaryakıt fiyatlarının serbestçe belirlenmesinin ardından akaryakıt fiyatlarını etkileyen dolar ve petrol fiyatlarındaki en ufak artışta zam yaparak tepki veren piyasa yapıcıları, tam tersi olduğunda aynı hızda harekete geçmediğini belirten Palandöken, `Dün akşam Merkez Bankası`nın faiz oranlarındaki artış kararından sonra dolar inişe geçti. Petrol fiyatı belli, dolar düşüyor, zam yapanlar hemen benzin ve motorin fiyatında indirim yapmalılar. Hep söylüyoruz, gene söyleyelim. Akaryakıt fiyatlarında rekabet ortamı yaratır beklentisiyle getirilen fiyat serbestisi esnafın, vatandaşın aleyhine işliyor. Tekrar tavan fiyat uygulaması geri getirilmelidir` diye konuştu.

`FAİZ ARTIŞI ESNAFI OLUMSUZ ETKİLER`
Merkez Bankası`nın faiz oranlarındaki yüksek artışın piyasalarda maliyetleri artıracağını anlatan TESK Genel Başkanı Palandöken, `Yakın zamanda piyasalardaki kredi kullanımını azaltmak için bazı önlemler alınmıştı. Kredi kartlarındaki taksit sınırlaması da Şubat ayında başlayacak. Bunun üzerine yüksek faiz artışı kararı kredi maliyetlerini artıracak, üretime negatif etki yapacaktır. Esnaf piyasalarda durgunluk olacağı endişesi taşıyor` dedi.