• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: - `Türkiye hak etmediği bir süreçtedir`


 

ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken`i ve TESK Yönetim Kurulunu ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve beraberindeki heyet esnaf ve sanatkarların sorunları hakkında bilgi aldılar.

Ziyarette konuşan Bendevi Palandöken, Türkiye`nin 17 Aralık sürecinden sonra önemli bir süreçten geçtiğini ve ülkenin büyüdüğünü ifade ederek, `Dışarıda ve içeride önemli bir şekilde de bunun karşıtı olan çalışmaların, büyümenin yabancılar kadar içerde de tabi bu konuların üzerinde süratle farklı bir duruma çekmeye çalışan olacaktı. Dolayısıyla Türkiye hak etmediği bir süreçtedir. Tam da büyüdüğü bir zaman. Yaklaşık 10 yıldır doların hiç mesafe katetmediği, hatta niye dolar sabit diye şikayet edenlerin bir anda iştahları kabardı. Ülke ekonomisi buna rağmen aşırı fiyat artışlarının olmadığı, piyasada durgunluğun neredeyse hissedilmeyecek derecede geçiştiği bellidir. Ancak esnaf ve sanatkar önemli bir sıkıntı içerisindedir. Devamlı güç kaybeden, sermaye ile yarışında onların sınıfına atlayamayan, duraklaşan bir sistem içerisindedir. Esnaf ve sanatkar Türkiye`nin her yerinde sıkıntı içerisindedir` dedi.

 

-`16 YIL BEKLEDİK 3 AY DAHA BEKLERİZ`
 16 yıldır bekleyen bir AVM yasasının çıkarılamadığına dikkat çeken Palandöken, perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısının gündeme gelmediğini ve gelse de yabancı sermayenin lobilerinin bunu engellediğini belirterek şunları söyledi:
`Bu meselenin aşılması içinde artık geriye sayım başladı derken dün bir açıklama yapıldı ve seçimlerden sonraya kaldı. Seçimlerden sonraya kalınca biz yine buruklaştık. Keşke seçimlerden önce olsa da Türk esnaf ve sanatkârların önündeki korkulu rüyalar kalkmış olsaydı.` Belediyeler ile ilgili önemli bir sıkıntının da tekrar gündeme geldiğini kaydeden Palandöken, `Çünkü bir kanunla birlikte belediyelere devredilen yetki Bakanlar Kurulu`ndaki tarifelerle ilgili ve esnafın altından kalkamayacağı, 80 liranın 600 lira olduğu ruhsat harcı ile ilgili önemli bir gelişme sağlandı. Alkol ve sigara ile ilgili esnaflarda satış ruhsatı tekti. Şimdi ruhsat ikiye ayrılmak suretiyle aynı dükkân içerisinde icra edilen bir işlemi farklı ruhsatlarla hem ruhsat bedelinin iki katına çıkarılmasıyla hem de insanların dükkânda artık nereye bu ruhsatları asacağız diye maldan çok ruhsat olduğu bir sisteme geçildi. Bu sıkıntı önemli bir şekilde önümüze bir engel oldu. Yine satış belgelerini vermeye yetkili il ve ilçe tarım müdürlüklerine yetki devri yapıldı. Eskiden bu işleri meslek odaları yapıyordu. Maalesef bu Tarım Bakanlığı`na, ilçe müdürlüklerine verilince şimdi esnaftan belge isteme sistemi olmuyor. Kapımızın önünde kaçak sigara, bavullar içerisinde kaçak içki satılıyor ve ülkenin önemli gelir kaybı ile milli gelirine zarar veriliyor. Bu rakam her içilen 5 paket sigaradan bir paketi illegal yoldan insanların kapısının önündeki tezgâhlarda satılmak suretiyle bu belgenin istenmemesi ile birlikte bu daha da körüklenecek` ifadelerini kullandı.
 
 -`17 ARALIK BİR DARBE GİRİŞİLİDİR`

AKP Genel Başkan Yardımcısı beraberinde İzmir Milletvekili ve Konak Belediye Başkan Adayı İlknur Denizli, Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile birlikte Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile TESK Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Palandöken, esnaf ve sanatkarların belediye harçları ile içki ruhsatları hususundaki sorunlarını Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve AK Parti heyetiyle paylaşarak, bu hususlar konusunda esnaf ve sanatkarın Türkiye`nin her yerinde sıkıntı içerisinde olduğunu iletti.

Son 11 yılda yakalanan istikrarın Türkiye`nin de önemini herkes tarafından ortaya çıkartan bir gösterge olduğunu söyleyen Kapusuz, `Maalesef bu güzel gelişmeler içerde bir kısmı ama özelde dışarıdan çok ciddi kıskançlık, aynı zamanda engellemek için bir çaba ve gayret görmeye başladık. Son yıllarda yapılmış olan başarılı projeler, Türkiye`nin yakalamış olduğu büyük istikrar ve gelişme maalesef Türkiye`de 17 Aralık gibi istenilmeyen bir darbenin de maalesef farklı bir versiyonu ile bizi karşı karşıya bıraktı. Şu anda bir soruşturma süreci devam ediyor. Anayasamız ve yasalarımız da diyor ki, soruşturma gizlidir ama bizim muhalefete bakıyorsunuz yatıyor kalkıyor bu konuyla ilgili konuşuyor. İzmir ile ilgili yaşanan bir olay var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı arkadaşımız şu anda bir iddianameyle mahkemeye verildi ve yargı bunu yargılamaya devam ediyor. Yargılanıncaya kadar biz hiç kimseyi suçlayamayız. Ama daha henüz soruşturması daha tamamlanmamış, iddianameye dönüşmemiş, mahkemeye intikal etmemiş bir konuda adeta yargısız infaz yapılıyor. İtibar infazları yapılıyor.` dedi.