• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken `Arabuluculuk ile yargının yükü en az yüzde 20 azalacaktır. `


 

ANKARA - Yargıdaki iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için uygulamaya konan ‘Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu`nun tanıtılmasını sağlamak amacıyla 10 ilde gerçekleştirilen farkındalık toplantıları ile ilgili değerlendirme yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, arabuluculuk ile yargının yükünün en az yüzde 20 oranında azalacağını söyledi. Palandöken, `Esnaf ve Sanatkârımız uyuşmazlıklarda arabuluculuk müessesesinden yararlanarak hem zamandan hem maliyetlerden tasarruf edecek, aynı zamanda ticari sırlarımızın gizliliği zedelenmeyecektir` dedi.

 `UZLAŞMA AHİLİK KÜLTÜRÜNDE VAR`

Konuya ilişkin değerlendirme yapan ve yazılı açıklamada bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ( TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Aslında uzlaşma kültürü esnaf ve sanatkarın temellerinin dayandığı Ahilik kültürünün de temelini oluşturmaktadır. Bir sorun olduğunda bir meslek büyüğüne başvurmak, toplum önderlerinin fikirlerini almak zaten bize uzak bir yaklaşım değil. Günümüzde sorunlarımızı çözmek için zaten dosya yükü aşırı olan mahkemelere başvurduğumuzda belki birkaç görüşmede çözüme ulaşılacak çözüm için hem zaman hem para kaybediyoruz. Ayrıca alenilik ilkesi doğrultusunda mahkemelerde ticari sırlarımızı da koruyamıyoruz. Kültürümüzde olan arabuluculuğu günümüzde tekrar kurumsal hale gelmesinin faydaları kısa bir zaman içinde görülecektir` diye konuştu.

 `DÜNYACA KULLANILAN BİR SİSTEM`

Arabuluculuk sisteminin bugün dünyada 180`e yakın ülkede uygulanmakta olduğunu açıklayan Bendevi Palandöken, `Arabulucu, uyuşmazlıkta herkes için uygun bir çözüm bulunmasına yardımcı olacaktır. Tarafların, anlaşmaları halinde ise, yürütmeye devam edecekleri ticari ilişkileri zarar görmeden mutlu bir şekilde ayrılacaklardır. Arabuluculukta esas olan tarafların her ikisinin de kazanacağı `KAZAN-KAZAN` ilkesidir. Arabuluculuk uzun yıllardır uygulanmakta olduğu ülkelerde uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çözülme oranı yaklaşık yüzde 20`dir. 2012 yılında 881 bin dosyanın geldiği Yargıtay`a her yıl yaklaşık bir milyon dosya gelmektedir. Ülkemizde de, arabuluculuğun yargının yükünü azaltacak bir müessese olduğu, esnaf ve sanatkârın yaşadığı uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çok daha kısa sürede ve çok daha ekonomik olarak çözüme kavuşturulabilecekleri açıktır`  dedi.