• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Sağlıksız Oyuncaklardan Uzak Durun`


 

ANKARA- Vatandaşların daha ucuz diyerek sağlıksız oyuncakları bilmeden tercih ettiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, `Anne ve babalar sağlıksız oyuncaklardan uzak durmalı. Çocuklarına oyuncak alacaklarsa ilk önce Türk malı oyuncakları tercih etsinler. Yoksa mutlaka ‘CE standart` işaretli olanları tercih etsinler. Asla ucuz diye sağlıksız oyuncaklardan almasınlar. Bakanlığın çıkardığı ‘Oyuncak Yönetmeliği`nin titizlikle takip edilmesi gerekli` dedi.

 

`OYUNCAK PAZARI BİR MİLYAR LİRA`

Ülkemizdeki 0-14 yaş grubu nüfusun, toplam 75 milyon 627 bin olan nüfusumuzun yüzde 24,9`unu oluşturduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Türkiye nüfusunun en önemli özelliklerinden biri genç olmasıdır. Henüz oyun çağında olan 19 milyon çocuğumuza alınacak oyuncaklardan hem zihinsel gelişimini etkilemesi hem de eğlendiren, sosyo-psikolojik ve kültürel olarak katkıda bulunması beklenmelidir. Oyuncak pazarımız 1 milyar liraya ulaşmıştır. Çocuklarımıza oyuncakları için yaptığımız harcama 2006 yılında çocuk başına 5 dolar olmasına rağmen hızlı bir artış göstererek 2008 yılında 12 dolarken 2010 yılında 24 dolara, 2012 yılında 50 dolara kadar yaklaşmıştır. Ama oyuncak pazarının yüzde 90`ı uzak doğudan ithal edilen oyuncaklardır. En çok oyuncak satışı Aralık ayında olmaktadır. Bu nedenle oyuncak alımında ilk önce ülkemizde üretilen güvenli ve eğitici oyuncakları tercih etmeli ya da ‘CE` belgesi olmasına dikkat etmeliyiz` diye konuştu.

 

`SAHTE BELGELERE DİKKAT`

Palandöken, tekstil ve oyuncak sektöründe birçok firmanın ürünlerini Uzak Doğu`da Avrupa standartlarına uygun ürettirmelerine rağmen bazı firmaların sahte CE belgeleri ile ürünleri piyasaya sunulmasının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, `Dünyada üretilen oyuncakların yüzde 93`ü Uzak Doğu ülkelerinde üretilen mallardan oluşuyor. İç piyasada satılan oyuncakların yüzde 90`ı da ithal geliyor. Yeni çıkarılan yönetmelikle ‘Oyuncak Sektörü` artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın kontrolüne geçiyor. Sağlıksız oyuncaklar bilhassa yurda girmeden gümrük kapılarında tespit edilerek yurda girişi engellenebilecek. Ayrıca yapılacak yurtiçi içi denetimlerle standarda uygunluk yoksa oyuncağın piyasaya arzının kısıtlanması veya yasaklanması veya prosedüre uygun olarak piyasadan toplatılması da dahil gerekli bütün tedbirlerin alınarak çocuklarımızın sağlıksız oyuncaklarla oynaması engellenecektir` diye belirtti.