• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken;`Kurban keserken ekonomiye zarar vermeyelim`


 

ANKARA – Tecrübesiz kurban kesen kasapların kaliteli bıçak yerine Çin malı bilenmeyen bıçaklarla kurban kesmeye çalıştığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşuyor. Buda derilerinin israf edilmesinde en önemli unsur. Bu hatalardan dolayı derileri en az yüzde 20 si kullanılamaz hale geliyor. Bu basit hatalardan dolayı her yıl yaklaşık olarak 13-14 milyon lira değerinde deri israfı meydana gelmekte. Birde kesilen kurbanların yarısından fazlası çöplüklere atılan bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf edilmekte" dedi.

-`2 MİLYON KÜÇÜKBAŞ, 600 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİLİYOR`

Konuya ilişkin açıklama yapan Bendevi Palandöken, `Her yıl Kurban Bayramı`nda ortalama 2 milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Bu kesimler sırasında deri ve bağırsakların çoğunluğu bilgisizlik, tecrübesizlik ve kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle israf edildiği için hiçbir işe yaramaz hale geliyor. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanılma alanı tabakhanelerdir. Yerli kesimlerinin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor. Bundan dolayı deri işletmeleri ihtiyaç duyulan ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda.` diye konuştu.

 -`DERİ ÜZERİNDE ET PARÇALAMAYIN`

Acemi kasapların deri üzerinde et parçaladıklarına da dikkat çeken Palandöken, `Usta kasap en iyi malzemeyi kullanarak deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarır. Hatasız yüzülen deri içine yeteri kadar tuz serilmesi deriyi korur. Önemsemeyerek çöpe attığımız bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyarak ekonomiye kazandırmalıyız. Bu tür ekonomik zararların her yıl tekrar etmemesi için belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda derilerin makine ile yüzülmesi için çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir" şeklinde konuştu.