• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken,`Ustalık belgesi sorunu çözülüyor`


 

ANKARA- Esnaf ve Sanatkâr odalarınca kayıt esnasında istenen ustalık belgesi sorununun yeni çıkarılacak tasarıda giderildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Tarafların görüşüne sunulan ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı`nda` ustalık belgesi sıkıntısı gideriliyor. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu`nun 68`inci maddesinin 1 inci fıkrası, sicil ve odalarımız tarafından, esnaf ve sanatkârlardan kayıt sırasında 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi istenmez, şeklinde değiştiriliyor. Bu değişimle odalarımızın üye kaybı önlenecektir` dedi.

 

            -`ODA KAYDINDA ARTIK BELGE İSTENMEYECEK`

Ustalık belgesi istenmesini ve mesleki eğitim sistemin geliştirilmesini her zaman desteklediklerini kaydeden Bendevi Palandöken, `Hem mesleki belge sahibi kişilerin işyeri açmasının sağlanması hem de ustalık belgesi olan kişilerin ürettiği mal ve hizmetten yararlanacak olan tüketicilerin korunması anlamında çok büyük öneme sahip olan ustalık belgesi kıymetini kaybetmemelidir. Ancak, 2004 tarihinden beri oda kayıtları sırasında karışıklıklar yaşanmaktaydı. Şimdi çıkarılacak olan yasayla esnaf ve sanatkârlar odalarına da yaptırılacak kayıt sırasında ustalık belgesi aranmayacak. Ama bu demek değildir ki ustalık belgesi istenmeyecek. Bu belge sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi aşamasında, ustalık gerektiren işi icra eden kişilerden istenecek. Böylece ustalık belgesinin önemi de azalmayacak, esnaf ve sanatkâr odalarımızda sürekli üye kaybetmeyecek` diye konuştu.

 

-`MESLEKİ EĞİTİM TEŞVİK EDİLMELİ`

İşsizliğin önlenmesi için İŞKUR tarafından verilen prim teşvikinin mesleki eğitim alanlar için 2-3 kat artırıldığını vurgulayan Palandöken, `İşsizlik oranı yüzde 8,8 iken 15-24 yaş grubunu içeren işsizlik oranı ise iki kat artarak yüzde 17,1`e çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle kadınlar ve gençlerin istihdamını artırmak için verilecek prim teşvikine mesleki yeterlilik belgesine sahip olma kriteri getirilmesini çok önemsiyoruz. Belge sahibi olanlara 48 ay, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi bitirenlere veya mesleki eğitim kurslarından mezun olanlara 36 ay, hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanlar ise 24 ay süreyle sosyal güvenlik prim teşvikinden yararlanabilecekler. Ayrıca, teşviklerin bir iş sözleşmesine tabi olarak çalışırken mesleki yeterlik belgesi alanları ya da mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi bitirenleri de kapsayacak. Böylece iş bulmada belge sahibi olmanın önemi gittikçe artacaktır` dedi.