• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Perakende yasasının çıkacak olması çok olumlu`


 

ANKARA- Uzun yıllardır raflarda bekleyen 250 milyar dolarlık büyük bir piyasayı düzenleyecek olan `Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı`nın görüşe açılmasını çok olumlu bulduklarını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Esnafın yıllardır beklediği, 56`ncı hükümetten bu yana tartışılan ve 250 milyar dolarlık ticari hayatın düzenlenmesi anlamına gelen perakende sektörünün sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayacak yasanın adının konmasını bile çok olumlu buluyoruz` dedi.

            `ESNAFIN ANAYASASI YAZILIYOR`

            Tasarının yasalaşmasıyla esnafın 800 yıllık Ahilik geleneğine göre dünya ile yeniden entegre olacağını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafı büyük sermayeye karşı koruyacak bir yasa olmalıdır. Böylece rekabetin önü açılarak her meslek kolunda esnafında en az yüzde 80 kazancı artar. Bir günde açılıp kapanan işletmelerin önü kesilerek ekonomik kayıpların da önüne geçilir. Aynı zamanda küçük tedarikçiyi de koruyacak, 60 gün içinde ürün bedellerinin ödenmesi ile ilgili bir karar da var. Ayrıca stand ve raf parası da kalkıyor. Ticarete kural koyuyor. Kampanyalar ve yıl boyu süren indirimlerle vatandaşın aldatılması önlenecek` diye konuştu.

            -`EKSİKLERİ TAMAMLARIZ`

            Alışveriş merkezi ve süpermarket gibi yapılanmaların mahalle aralarına kadar girerek küçük esnaf ile haksız rekabet etmesinin önüne de geçileceğini anlatan Palandöken, `Küçük esnafın yabancı menşeli lobilerin altında ezilmesinin önüne geçilecek. Taslağın yasalaşması halinde parası olan herkes, her yere Gros ve hiper market açamayacak. Açılış-kapanış saatlerine de bir sınırlama getirilmeli. Küçüğü koru ki büyük olsun felsefesinin yaygınlaşacağı bir düzenleme. Bütün maddelerini destekliyoruz` dedi.