• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Nakliyeci Esnafının Girdileri Artıyor`


 

ANKARA - Karayolu Zorunlu Trafik, kasko sigortaları ile akaryakıta yapılan zamların taksici, minibüsçü, servisçi ve kamyoncu esnafının belini büktüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Nakliyeci esnafımız zor şartlarda mesleklerini devam ettirerek evlerine ekmek götürmeye çalışmaktadırlar. Sigorta hizmetlerinin fiyatları son 1 yıl içerisinde çeşitli oranlarda artırıldı. Hatta birçok sigorta şirketi istediği fiyattan poliçe kesiyor. Yani zorunlu sigorta ücretleri esnafımız için ikinci vergiden daha ağır. Şöyle ki, sigorta türlerinde son 1 yıl içerisinde enflasyonun 15 kat üzerinde fiyat artışı kasko ve zorunlu trafik sigortalarda oldu` dedi. 

-`SİGORTA ŞİRKETLERİ ESNAFI İNLETİYOR`

Enflasyonun şuan 2013 yılının ilk 8 ayında ortalama yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlatan Palandöken, `Yangın, hırsızlık ve diğer afetler sigortalarındaki fiyat artışı yüzde 5`le enflasyonun gerisinde kaldı. Trafik ve kasko sigortasında ise yüzde 124 ile enflasyonun yaklaşık 15 kat üzerinde yer aldı. Sigorta şirketlerine 2014 yılı itibariyle fiyat serbestliği hakkı tanınması da fiyatların daha da artacağının bir göstergesidir. Yani şoför esnafının yüküher geçen gün daha da artıyor. Hatta sigorta şirketleri, esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep ediliyor. Risk altındaki esnaf sigorta şirketleri tarafından uygulanan zamlarla inim inim inletiliyor` diye konuştu. 

-`ARTIK KİMSE SİGORTA YAPTIRMIYOR`

 Ticari taksi, minibüs ve kamyon gibi araçların ödediği sigorta primlerinin binek araçlara göre daha yüksek olduğunu anlatan Bendevi Palandöken, `Binek bir aracın sigorta ücreti 800 lira iken ticari taksi ve minibüsler de bu rakam 4 bin 500 lirayı buluyor. Eğer bu ticari taksi ve minibüsler en küçük bir kazaya karışmışlar ise bir dahaki poliçe yenileme döneminde fiyat yüzde 100 artış ile 9 bin lirayı buluyor. En önemlisi kaza sayısına göre bu tarife uçuk bir şekilde yükseliyor. Bu haksızlığa son verilmesi beklenirken yine düzenlemede de son verilmedi. Yani sigorta şirketleri 250 katına kadar fiyat artırımı yaparken yeni yönetmelik ile fiyatlar serbest bırakıldı. Buda firmaların fiyatları keyfi olarak belirlemelerine sebep oluyor. Ülkemizde zorunlu sigorta kontrolsüz bir hal aldı. Bu kontrolsüz fiyat artışına artık tahammül edemeyen minibüsçü, taksici, kamyoncu, servis aracı gibi binlerce şoför esnafı artık araçlarını ellerinden çıkarmaya başladı. Çünkü fiyatların orantısız artırılması artık esnafımızı canından bezdirdi. Yetkililerin acil olarak ticari olarak çalışan taksi, minibüs, dolmuş ve kamyoncu esnafının koruyarak fiyatları düşürmeliler. Sebebi ise artan maliyetlerden dolayı artık kimse aracını sigorta yaptıramaz hale geldi.  Artık esnaf yerine sermayesi olan bu işe yöneliyor` şeklinde konuştu.