• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kasada Promosyona Dikkat`


 

ANKARA - Sokak aralarına kadar girerek her yeri kaplayan hiper ve süper marketler şimdi de kasada promosyonlarla insanlara ihtiyacı olmayan malları almaya özendirildiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Tuzak ürünlerle alışverişe zorlanan vatandaş şimdi de kasada yapılan promosyonlarla boğuşuyor. Şu kadar limiti geçtiniz çay alırsanız yüzde 50 indirimli denilerek ödeme telaşı içindeki vatandaşa çoğu zaman yanlış kararlar verdirilerek hiç ihtiyacı olmayan ürünleri alması sağlanmaktadır` dedi.

            `ETİKETLERE DİKKAT`

            Alış verişini bitiren vatandaşın kasaya geldiğinde sepetlerde fiyatları düşürülmüş pek çok ürün görerek aldığını ama kasada hesabın şaştığını belirten Palandöken, ` Sepetten 5 liraya aldığı ürünün kasada 15 lira olduğunu gören dikkatli tüketici kasiyere neden fiyatın arttığı sorduğunda aldığı cevap "efendim eğer 250 liralık alışveriş yaparsanız indirimli fiyattan yararlanıyorsunuz" cevabı almaktadır. Etikete baktığınızda ise alt tarafta küçük harflerle 250 TL alışverişlerde geçerlidir ibaresini görürsünüz. Dikkatli değilseniz eğer ucuz diye aldığınız ürün size pahalıya patlayacaktır. Yetkililerimiz marketlerin etiketlerini kontrol etmeliler. Aldatıcı etiketler kaldırılmalı` diye uyardı.

`FİŞTEKİ FİYATLAR TAKİP EDİLMELİ`

            Yapılan alışverişlerde fiş ve raf fiyatlarının da iyi takip edilerek mutlaka karşılaştırma yapılmasının gerektiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, `Fiş almaktan ve fiyatları kontrol etmekten vazgeçmeyelim. Büyük marketlerden çok miktarda yapılan alış veriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığını fişinizden kontrol edin. Raftaki promosyonlu fiyatlar bazen kasada geçerli olmadığı yönünde son günlerde artan şikayetler var. Bilinçli tüketici olarak düşük olan promosyonlu fiyatın kasada da geçerli olacağını vatandaşımıza hatırlatmak isterim` diye konuştu.

            `AŞIRI BÜYÜME YABANCI SERMAYENİN İŞTAHINI KABARTIYOR`

            Ülkemizde 10`dan fazla şubesi olan zincir marketler geçen Temmuz ayından  bu yana iki bin 858 şube daha açarak 15 bin 329 sayısına ulaştıklarını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bir yıl içinde yüzde 23 büyüyen zincir marketlerde ilk beş firma 9 bin 494 şubesiyle tüm marketlerin yüzde 63`ünü oluşturmaktadırlar. Kuralsızlık nedeniyle, firmaların aşırı büyümesine ve yabancı fonların desteği ile pazarın büyük bir kısmının yabancı sermayenin eline geçmesine sebep olmaktadır. 250 milyar dolarlık perakende piyasasının acilen kuralları konmalıdır` diye söyledi.