• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Yöresel Tat ve Ürünlerimiz Avrupa`da Lider Olmalı`


 

Bu yıl dördüncüsü organize edilen "Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı"nın Antalya`da gerçekleştirilecek olan tanıtım basın toplantısına katılacak olan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yöresel ürünlerin ülke genelinde tanıtılmasının küçük esnaf ve sanatkârlar için önemli olduğunu söyledi. 2012 Yılında TESK olarak Türk Patent Enstitüsü ile marka, patent, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında protokol imzaladıklarını da kaydeden Palandöken, `Her zaman hedefimiz ülkemizin coğrafi bölgelerinin çeşitli damak tatlarını ülke içinde ve Avrupa ülkelerine yaymak olmalıdır` dedi.  

CAĞ KEBABI VE PESTİL DE LİSTEDE

 

Türk yöresel damak tatlarımızı Avrupa ülkelerine tanıtımının daha etkili yapılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, `Samsun`un pidesini, Van`ın otlu peynir çeşitlerini, Erzurum`un Cağ kebabını, ince lavaşını, Oltu taşı teşbihini, Kayseri`nin mantısını, Gümüşhane`nin pestil ve köme çeşitlerini, Konya`nın etli ekmeğini çok iyi tanıtmalıyız. Hatta Antalya`nın reçel çeşitlerini, Malatya`nın kayısısını, Karadeniz`in fındık ve balığını tanıtarak bu özel damak tatlarımızı ve ürünlerimizi yerelde olduğu kadar genele yaymalı ve Avrupa`ya ihraç ederek üreticilerimizin kazanmasını sağlamalıyız. Bu çalışma ile ülkemizin pazar payının hızla artacağına inancım sonsuzdur` diye konuştu.  

 

              `YÖRESEL TATLARIMIZI AVRUPA`DA LİDER YAPMALIYIZ`

             Antalya Ramada Otel`de 11 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilecek basın toplantısı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Artık ülkemize ait ürünlerin taklitlerinin yaşama şansı kalmamalı. Yapılacak yöresel ürünlerimiz ülke geneline ve Avrupa`ya daha çok yayılmalı. Şuan turizm sezonu içindeyiz. Ülkemize gelen turistlere temiz denizimizin ve doğamızın yanında coğrafi anlamda markalaşmış damak tatlarımızı ve ürünlerimizi de beğenilerine sunup, tanıtmak önceliğimiz olmalıdır. Hatta bu ürünlerimize Francis`e sistemi ile Avrupa`nın yolunu açmalıyız. Yani tüm damak tatlarımızı standart bir şekilde Avrupa ülkelerine yaymanın yolunu bulmalıyız. Bundan sonra coğrafi tatlarımızı ve ürünlerimizi Avrupa`ya yayarak turizmde olduğu gibi yöresel ürünlerimizle de liderliği ele almalıyız. Bunun için bu tür fuarlara 81 ilimizin tamamı yöresel ürün ve damak tatları ile katılıp tanıtımını yapmalılar` şeklinde konuştu.