• E-Posta
  • Yazdır

Türkiye AB-Karma İstişare Komitesi temas grubu toplantısı sona erdi.


 

BRÜKSEL- 15 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi Temas Grubu bundan sonraki toplantısını 7-8 Kasım 2013 tarihinde yine Brüksel`de yapacak. Toplantı Komite`nin Türk ve AB kanadının yeni göreve gelen eş başkanları Bendevi Palandöken ve Sloven Cveto Stantic yönetiminde yapıldı. Toplantıda Türkiye ve AB`de yaşanan son gelişmeler ile 7-8 Kasım 2013`de yapılacak 32. KİK Toplantısının gündemi belirlendi.  

 

-`GEZİ OLAYLARI AB SÜREÇİ İLE İLİŞKİLENDİRMEMELİ`

Komitenin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve incelediğini ifade eden Bendevi Palandöken, bugüne kadar, her iki kanadın işbirliği içerisinde kapsamlı çalışmalar yaptığını belirterek, "Türkiye`nin AB`ye üyeliği hepimiz için kazançlı olacaktır. Bu sonucun başarılması, Türkiye`ye de AB`ye de kazanç sağlayacaktır." dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinin duraksadığı ve katılım müzakerelerindeki tıkanıklığın aşılması için adımların atılmaya çalışıldığı bir dönemde Komite`nin üye sayısının azaltılmasına üzüldüğünü söyleyen Palandöken, `Gezi parkı olayları AB süreci ile ilişkilendirilmemelidir. Türkiye büyüyen ekonomisi, uyum çalışmaları ile demokratik kazanımları ile AB`ye üyelik hedefine kararlılıkla ilerlemektedir. Üç yıl aradan sonra, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçlarla ilgili faslın açılmasıyla ilgili `karmaşık` kararın, sürecin geleceğini açık tutmasının gelecekte, katılım sürecini tekrar hareketlendirmesini umuyorum. Demokrasimizi daha da ileri taşımak, ekonomik dönüşüm sürecimizi tamamlayacak adımlar atabilmek için AB katılım sürecinin önemini hepimizin çok dikkatli bir biçimde anlaması ve yorumlaması gerekiyor. AB süreci bizler için daima teşvik edici olmuştur. Bu teşvikin devam etmesi büyük önem taşımaktadır. Süreç boyunca elde edilecek kazanımların yanında sürecin üyelikle sonuçlandırılması da bizler için önemli bir hedeftir" diye konuştu.

-`VİZE SORUNU BİRAN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ`

Türkiye ile AB arasındaki uzun süren adaylık sürecinin en önemli kazanımı olan Gümrük Birliği`nin işleyişinde önemli sorunlar yaşandığını vurgulayan Palandöken, `Komite bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmalı ve çözüm önerileri üzerinde çalışarak katkı sağlamalıdır. En önemlisi yeni dönemde taşıma kotaları, geçiş belgeleri ve serbest ticaret anlaşmalarının müzakere edilme şeklinin de mutlaka Komite gündeminde yer alması gerekir. Vize konusu zaten ilişkilerde anlaşılması en zor olan unsurlardan biridir. Bu konuda da birlikte çalışarak sorunu biran önce çözmeliyiz. Ayrıca AB`de işletmelerin kurulması ile kapatılması işlemleri kolaylaştırıldığı gibi batık işletmelerin itibarının iadesine yönelik çalışmalarla girişimciliğin önündeki engeller kaldırılıyor. Bu küçük işletmeler yasası gereği önce küçük olanı düşün prensibinden hareket edilmelidir " dedi.

-`SORUNLAR MUTLAKA AŞILMALI`

Palandöken, ABD ve AB arasında yaşanan sorunlarında aşılması gerektiğinin altını çizerek, `ABD ile AB arasındaki Atlantik Ötesi Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması Müzakereleri ve Türkiye ile ilişkiler AB`de ve Türkiye`de Aktif İstihdam Politikaları Kapsamında İstihdam Teşvikleri, Serbest Dolaşım Hakkı Bağlamında Sosyal Güvenlik Hakları, AB`de ve Türkiye`de Esneklik ve İstihdam, AB`de İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması ve Türkiye İçin Öneriler, Yurtdışında Faaliyet Gösteren Türk Müteahhitlerinin Türk İşçilerini İstihdam Etmelerindeki Sorunlar, Vergi Mevzuatının Uyumlaştırılması, Özel İstihdam Büroları Aracılığıyla Geçici İş İlişkisi- AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Türkiye İçin Öneriler gibi başlıkların da Komite gündemimize alınması büyük önem taşımaktadır` şeklinde konuştu.