• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Esnaf Kendi Yemediğini Başkasına Satmaz"


 

ANKARA - Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği 81 ilin tamamında bulunan fırıncılar ile 245 bini aşkın bakkalın hijyen eğitiminden geçirildiğini kaydeden Bendevi Palandöken, `1 Temmuz`da yürürlüğe giren yeni ekmek üretim ve satış kurallarına harfiyen uyulmaktadır` dedi.

            Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile konfederasyonumuz arasında imzalanan protokol gereği hijyen eğitimlerimiz tamamlanmak üzeredir. 81 ilimizde Yeni Gıda Mevzuatı, Personel Hijyeni, El Hijyeni, HACCP ve ISO 22000 konularında hijyen eğitimleri tamamlanmış olup sadece Ankara`da geçen hafta başlayan eğitimlerimiz bu hafta sonu tamamlanacaktır. Ahi geleneğine sahip esnaf ve sanatkarımız ekmek israfının önlenmesine ve hijyene büyük önem vermektedir. Biz ekmek nimettir, anlayışı ile hijyene büyük önem vermekteyiz` diye konuştu. 

            -`DENETİMLER ARTIRILMALIDIR`

            Ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar adet ekmek israf edildiğini söyleyen Palandöken, `Bu üretilen ekmeğin yaklaşık yüzde 6`sı israf edilmektedir. Hesaplandığı zaman yıllık 1,5 milyar lira heba olmaktadır. Ekmek israfının baş aktörleri yerel yönetimlerin fırıncı esnafı ile girdiği haksız rekabetten kaynaklanmaktadır. Birde fırıncı esnafının üretim planlaması yapamaması da ekmeğin israf edilmesinin nedenlerindendir. Bir önemli konu ise köylerde üretilip satış için pazarlara getirilen ve araba arkasında hijyen olmayan ortamda satışa sunulan ekmeklerde israfın artmasına neden olmaktadır. Bunun için pazarlarda gelişi güzel üretilip satılan ekmek satışı denetlenmelidir` dedi.  

`EKMEKLER DAHA SAĞLIKLI`  

Ekmeklerde tam buğday oranının artırılması kararını başından beri desteklediklerini de kaydeden Bendevi Palandöken, `Eski zamanlarda herkesin kullandığı kepekli ekmeği terk edip, beyaz ekmeğe döndük. Naylon poşet çıktı, hemen fileyi, kese kağıdını bıraktık. Bunları modernliğin göstergesi saydık. Ama şimdi eskiye dönmek için tedbirler alıyoruz. Sağlıklı ekmekte kepek oranı artırılırken, kullanılan tuz miktarı da yüzde 25 oranında azaltılmıştır. Ekmeğin israf edilmemesi için kullanım yöntemleri seminerlerde esnafımıza anlatıldı. Ancak, bu yöntemler halka da en iyi şekilde anlatılmalıdır. Hijyen ve sağlık için ekmeğin sağlıklı poşetlerle taşınmasına da dikkat etmek gerekir. Çünkü sağlıklı olan eski kullandıklarımız ve tükettiklerimizmiş` diye konuştu. .

-`EN TAZE VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER ESNAFTA`

Mahalle esnafından alınan ürünlerin en sağlıklı ve taze ürünler olduğuna dikkat çeken Palandöken, `81 ilimizin tamamında hijyen eğitimleri verilmiştir. Fakat daha yeni olduğu için ilk zamanlarda biraz aksaklıklar olabilir. Ancak esnafımız kendi yemediği ürünü müşterisine satmaz. Sabahın seherinde dükkanını açan küçük esnafın ilk işi kapısının önünü süpürmektir. Yani küçük esnaf müşterisine veli nimet gözüyle bakar ve hijyene büyük önem verir. Bunun içinde en taze sebzeyi ve ürünleri küçük esnaftan alabilirsiniz. ` şeklinde konuştu.