• E-Posta
  • Yazdır

TESK`den Basın ve Kamuoyuna Önemli Duyuru


 

TESK Genel Merkezinde Genel Başkan Bendevi Palandöken`in başkanlığında toplanan Federasyon ve Birlik başkanları ülke geneline yayılan İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemlerini değerlendirerek kamuoyuna aşağıdaki ortak yazılı açıklamayı yaptılar.

Ülkemizin hemen bütün illerinden gelen esnaf önderleri olarak; demokratik hakların başkalarına zarar vermeyecek bir şekilde, müdahalesiz kullanılmasının çoğulcu, katılımcı ve insani bir anlayışla değerlendirilmesini ve bu hakların hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak kullanılmasına imkan verilmesini, olayların doğru ve gerçekçi değerlendirilmesi bakımından gerekli görüyoruz.

Ancak, demokratik hakların kullanımının; toplumun ve halkımızın günlük yaşamı ile mal ve can güvenliğini, günlük ve geçimini sağlamaya çalışan esnaflarımızın hizmet ve ticaretini olumsuz etkilememesi, milletimizin vergileriyle yapılan kamu mallarına zarar vermemesi esas olmalıdır.

Gelinen noktada, istenmeyen gelişmeler vatandaşımızın ve esnafımızın gündelik hayatını zorlaştıran bir tablo yaratmıştır. Kuşkusuz herkes, demokratik bir hak olarak tepkilerini ortaya koyabilmeli ve fakat bu tepkiler, istismara yol açmayacak, marjinal gruplar tarafından kötü niyetle kullanılmaya meydan vermeyecek şekilde sağduyuya ve itidale dayandırılmalı, ülkemizin istikbali ve geleceği olan gençlerimiz masum ve haklı taleplerinde haksız bir duruma düşmemelidir.  Diğer taraftan, görevleri güvenliği ve huzuru sağlamak olan güvenlik güçlerinin de, yine itidal ve sağduyu içinde her zamankinden daha dikkatli ve özenli olmaları gerekmektedir.

Son olaylarda; işyerini açamayan, açsa bile camı, çerçevesi, vitrini indirilen esnaf ve sanatkarlar, en çok zararı gören toplum kesimi olmuştur. Esnaf ve sanatkarların uğradıkları zararların tespitinin yapılarak bunların tazmin edilmesi konusunda gereken düzenlemelerin yapılması gerekli görülmektedir.  

Ülke ve millet olarak; barış umutlarını yeşertmeye çalıştığımız ve ekonomide önemli kazanımlar elde edilmiş bir dönemde, herkesi sağduyulu ve sabırlı olmaya çağırırken, istismar ve provakasyonlara yol açacak fiil ve eylemlerden uzak durmaya ve devamı halinde ülkemize zarar verebilecek bu gösterileri sonlandırma yolunda sorumluluk üstlenmeye ve çaba göstermeye davet ediyoruz.