• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Veresiye defterleri kabarıyor`


 

ANKARA- Kredi kartı ödemelerinde zorluk çeken vatandaşın esnafa koştuğunu bunun sonucunda da veresiye defterinin sürekli yükselmeye başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Kredi kartlarını ödeyemez duruma gelen ve adeta patlayan vatandaş mahalle esnafına koşuyor. Taksitlerle her şeyi alabileceği hissine kapılanlar, taksitler birikip bütçeyi aşınca pişman oluyorlar ama son pişmanlık fayda etmiyor` dedi.
 
`İKİ MİLYON KİŞİ TAKİPTE`
Borcunu ödeyemediği için vatandaşın huzurunun kaçtığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yanıltıcı indirim ve taksitli kampanyalarla bilinçsizce alış verişe yönlendirilen insanlarımız ihtiyaçları olmayan malları alıyorlar. Ödeme zamanı gelince de `Ne yaptım ben` diyor. Bilinçli kullanımda kolaylık sağlayacağı bilinen kredi kartları maalesef gelir ile orantılı olarak verilmiyor. Bankalar yüksek limitli kredi kartı vermemeli. Düşük gelirli kişiye 10 bin lira kredi limitli harcama kartı verilince insanların borç bataklığına düşmesi artıyor. Şu an 2 milyon ailenin ocağına ateş düşmüş durumdadır` diye konuştu.

`KART SAYISI 56 MİLYONU AŞTI`
Ülkemizde kredi kartı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 oranında artarak 56 milyon 27 bin adete ulaştığını vurgulayan Palandöken, `Kart sayısı artıyor, vatandaşın derdi büyüyor. Kartları dolanlar mahallesindeki esnafa koşarak ihtiyaçlarını veresiye alış-veriş ile karşılıyorlar. Bugün kuaförden lokantacıya, taksiciden mobilyacıya, bakkaldan manifaturacıya kadar küçük esnafın veresiye defterlerinin yaprakları yeniden dolmaya başladı. Şuan esnafın piyasadan en az 10 milyar alacağı birikmiş durumda` dedi.