• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Halkı AVM`ye yönlendirmek için pazarcının tezgahını bozuyorlar`


 

ANKARA- Hal Yasasında yapılacak değişikliğin pazarcı esnafını bitirerek AVM`lerin ekmeğine yağ sürüleceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Belediyeler ellerindeki yetkiyi kullanarak AVM`leri şehir dışına göndermedi. Şimdi de halkın en taze sebze ve meyveyi temin ettiği Pazar yerlerini kaldırarak AVM`lere yer açmak için yetki almaya çalışıyor` dedi.

-`EN TAZE ÜRÜNLER PAZARLARDA`

Hal Yasası`nın yeni yürürlüğe girmesinin ardından Pazar Yerlerinin işletilmesi hakkında Belediyelere çok geniş yetkiler verilmeye çalışılan yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda pazarcı esnafını canından bezdireceğini söyleyen Türkiye Esnaf ve sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Halkımız en taze ve hijyen sebze ve meyveyi pazarlarımızda buluyor. Ancak yeni düzenleme ile artık bu hayal olacak gibi. Çünkü, pazarcı esnafı adeta yok edilmeye çalışılırken, AVM`lerin önü açılıyor. Halkımızın pazarlarımızda ucuza bulduğu en taze ürünleri gros ve süper marketlerde bulması mümkün değil. Bu nedenle AVM`lere, gross ve hipermarketlere gitmeyen halkı yeni düzenleme ile buralara yönlendirmek için Pazar yerlerinin işletmesini özelleştirmeye, pazarcının tezgah açma maliyetlerini artırmaya yönelik çalışmadan derhal vazgeçilmelidir. Bu sektörde bir milyondan fazla kişi ekmek parası kazanıyor. Belediyenin sadece Pazar yerlerinden işgaliye bedeli alma hakkı vardır. Bu işgaliye bedelini de Bakanlar Kurulu belirler. Şimdi ucu açık, belediyelerin insafına bırakılan tezgah fiyatları esnafın canını yakar` diye konuştu.

-`BELEDİYE PAZARCI OLACAK`

AVM`lerin içerisindeki gross ve süper marketlerde pazardaki güzelliklerin olmadığının altını çizen Palandöken, `Pazarcılık çok zor bir meslektir. Her gün bir başka semtte pazar yapan esnafımız kendi yemediği sebze ve meyveyi müşterisine satmaz. Şimdi karşısına çıkarılan zorluklar, yüksek tezgah fiyatları nedeniyle pazarcı tezgah açmak istemiyor. O zaman belediyeler pazarcı olacak. Bazı belediyelerin astronomik fiyatlar belirlemesi Pazar tezgahlarındaki ucuzluğu bitirecek. Dar gelirli vatandaşımızın işi daha da zora girecek. Fiyatlar yükselecek, pazarcı esnafı azalacak. Yine AVM`lerin istediği oluyor` dedi.