• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Yok olmaya başlayan mesleklere devlet desteği şart`


 

ANKARA- Teknolojinin gelişmesi, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler bazı meslekleri yok ederken, yeni mesleklerinde ortaya çıktığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Esnaf ve sanatkarın mesleğini devam ettirmek için kendi sermayesine göre değişmeye dönüşmeye çalışmaktadır. Fakat getirilen vergi muafiyeti tek başına kaybolmaya yüz tutan meslekleri ayakta tutmaya yetmiyor. Özellikle turizm gelirleri bakımından bazı yok olmaya başlayan mesleklerin devlet tarafından özel olarak desteklenmesi gerekmektedir` dedi.

-`VERGİ MUAFİYETİ DESTEK OLDU`

Esnaf ve sanatkarın ekonominin barometresi olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` El emeği göz nuru dökerek geleneksel olarak ustasından öğrendiği gibi üretim yapan esnaf ve sanatkarımız teknolojinin gelişmesiyle ekonomik olarak zora düşmüş, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kendi sermayesi ile değişime çalışsa da yeterli olmamaktadır. Bazı şehirlerimizde geleneksel esnafın ürünleri turistik çarşılar kurularak değerlendirilmeye çalışılmaktadır ama bu da soruna genel çözüm getirmemektedir. Esnaf ve sanatkarımızın bu durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`mıza ileterek el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, kalaycılık, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap işleri, bastonculuk, semercilik, kaşıkçılık, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi yok olmaya yüz tutmuş meslek erbabının ayakta kalabilmesi için 6322 sayılı yasa ile vergi muafiyeti getirilmiştir. Bir nebzede olsa destek verilmiştir. Ancak yeterli olması için ürünlerin üretilmesine sıfır faizli kredi verilmesi, satış ve pazarlanmasına kadar teşviklerin artırılması gerekir. Çünkü bu destekler üretim için çok gerekli. Teknolojik gelişmeler diğer bir yönüyle de yeni meslek kolları yaratmıştır. İnternet kafeler, cep telefonu tamir ve yedek parçacılığı gibi mesleklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır` diye konuştu.

  -`MESLEKİ EĞİTİM BİLİNCİ ARTIRILMALI`

Esnaf ve sanatkarlarımızın ustalarından öğrendiklerini gelecek kuşaklara aktarabilmeleri için çırakların mesleki eğitimden geçmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, `Eğer mesleki eğitimin önemi anlaşılmaz ise geleneksel üretim biter. Bizler yüzlerce yıldır ekonomik hayatı düzenleyen Ahilik anlayışı ile bugünlere geldik. Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkarın küçülmesi demek ekonominin de küçülmesi, istihdamın azalması anlamına gelecektir. Bu nedenle geleneksel üretim ve mesleki eğitim desteklenerek yaşaması sağlanmalıdır` dedi.