• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Esnaf İçin Haksız Rekabet, Mal Alımında Başlıyor`


 

ANKARA - Yurdumuzun her yerine mal ve hizmet götüren, satan, üreten esnaf ve sanatkarımızın aynı zaman da alıcı konumunda olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, ` Esnaf ve sanatkarımızın uğradığı haksız rekabet sadece AVM`ler ve hiper marketlerle sınırlı değil. Esnafımız mal temin ederken de haksız rekabetle karşı karşıya` dedi

`PROMOSYON TUZAK ÜRÜN OLUYOR`

            Büyük marketlerin yüklü miktarda mal alımında belli oranlarda promosyon olarak ücretsiz mal verildiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Promosyon olarak alınan mallar, hipermarketlerde ‘tuzak ürün` olarak kullanılarak müşteri çekilmektedir. Bazen öyle ucuzluk yapıyorlar ki esnafın toptan aldığı maliyetin altında satıyorlar. Hem toptancı hem de büyük marketlerin çifte haksızlığına uğruyoruz. Bizlerin böyle bir fiyat rekabetiyle mücadele edecek sermayemiz yok. Üretici, dağıtıcı veya toptancıların aynı maliyetten bizlere de mal tedarik etmesi için düzenleme yapılmalıdır. Çünkü bizler üretilen her türlü malı ve hizmeti yurdumuzun her köşesine götürüyoruz` diye konuştu.

`MAL TEDARİKÇİLERİNİN BASKISI VAR`

Toptan alış veriş yapılarak mal temin etmeye çalışan esnafın, sermayesine göre çok mal almak yerine sürümü çok olan ürünlere yöneldiğini ama üretici, dağıtıcı veya toptancılar tarafında baskı yapıldığını öne süren Palandöken, `Büyük tedarikçiler ya tüm malı kendilerinden almamızı istiyor yada ürünleri birbirine bağlayarak ‘bunu alırsan şu üründen de iki tane almak zorundasın` gibi esnafa zorla istemediği ürünü de satmaya zorluyorlar. Fazladan mal alındığında ise esnaf zora düşüyor. Yani piyasanın düzenlenmesine ve ‘Perakende Yasası`nın çıkarılmasına acil ihtiyaç var` dedi.