• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kadın İstihdamı Teşvik Paketinde Kadın Esnaf ve Sanatkar Yok`


 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun organizasyonu ile düzenlenen "Ebeveyn İzni ve İş Yaşam Dengesi Yaklaşımı Çerçevesinde Esneklik" konulu seminerde Bakan Faruk Çelik`in açıkladığı kadın istihdamının teşvikine  yönelik olarak yapılacak düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden TESK Genel Başkanı, ancak düzenlemede kadın esnaf ve sanatkarların unutulduğunu söyledi.  

Yapılan düzenleme ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kadınlarımızın istihdamına yönelik düzenlemeyi olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumuna primini ödeyen 4/b`li esnaf ve sanatkar kadın sigortalılarımız halen 4/a`lı kadın sigortalılara verilen doğum borçlanması hakkına bile sahip bulunmamaktadırlar` dedi.

-`ESNAF VE SANATKAR KADINLARIMIZA BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ`

Konfederasyon olarak öncelikli taleplerinin kadın esnaf ve sanatkarlara doğum borçlanması hakkının verilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken şunları söyledi; `5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununun 41. maddesinin birinci fıkrasının (a ) bendi ve 5754 sayılı Kanunun 67. maddesinde yapılan değişiklik ile; 4/a kapsamında sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkanının 4/b`li esnaf ve sanatkar kadın sigortalılarımıza da verilmesidir.`

-`AYRIM YAPILMAMALI`

Yapılan düzenlemelerde ayrım yapılmaması gerektiğinin altını da çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Açıklanan Teşvik paketindeki;  çocuk yardımlarının artırılması, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli hale getirilmesi ve doğumdan sonra işçiler için öngörülen doğum izni süresinde devlet desteği sağlanmasına ilişkin düzenlemelerden yararlanmak için işçi-memur-esnaf kadın sigortalı  ayrımı yapılmamalıdır. Esnaf ve sanatkar kadın sigortalıların da yararlandırılması, norm ve standart birliği sağlanmasına yardımcı olacak ve daha tutarlı adil bir düzenleme ortaya çıkacaktır` diye konuştu.