• E-Posta
  • Yazdır

Perakende Yasası Diye Diye Dilimizde Tüy Bitti.


 

AFYON- Yönetim, Denetim ve Mesleki kurul toplantılarını Afyon`da gerçekleştiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf sanatkâr demek kendi kendine ayakta duran, üretimin yüzde 96`sını, istihdamının yüzde 56 sini elinde tutan kesim demektir. Esnaf demek kendi bilek gücü emeği ve yoğun sermayesi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır` dedi.

 

            -`ESNAF SANATKÂR KREDİYE ULAŞAMIYOR`

            Esnaf ve sanatkârın 3 önemli meselesinin rafta beklediğini de konuşmasına söyleyen Palandöken, `Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı halen bekliyor. Milyarlarca kredi veriliyor ama esnaf ve sanatkâr krediye ulaşmakta zorlanıyor. Çünkü kara liste halen devam ediyor. 2003 ve 2009 yılında iki kez çıkan sicil affı kanununa ne devlet bankaları, nede özel bankalar uymuyorlar. Kanun çıkmasına rağmen silinmiyor. Yani öyle denildiği gibi kredi yoktur. Çünkü kredinin önündeki engeller bir türlü aşılamıyor. Haksız rekabetin önündeki durumlardan birisi de cadde mağazacılığı bitti. Cin malları satılıyor. Maalesef dilimizde tüy bitti mesela halen bekliyor. Değerlerimiz kayboluyor. Büyük AVM`ler buradan paraları topluyor çöplerini şehirlerimize bırakıyorlar. Zaman kaybedilmeden kuralların konulması lazım` diye konuştu.

 

            -`BİNLERCE YILLIK EMEK BOZULAMAZ`

            Anayasanın 173`üncü maddesinde esnaf ve sanatkârın korunması ile ilgili yüküm olduğunu da kaydeden Bendevi Palandöken, `Devlet esnaf ve sanatkârını korur. Çünkü esnaflığın ve ticaretin merkezi okulu esnaflıktır. Bunun içinde korunması için hüküm konulmuş.  Ama 4 tane makine, 3 tane tezgâh ile binlerce yıllık emeği bozarsanız ülkede ticaretin değişiminden bahsedemezsiniz. Esnaf ve sanatkârın korunması ve bir düzenin olması lazım. Biz değişmeyelim demiyoruz. Dünya nasıl yapıyorsa bizde öyle yapalım. AB müktesebatına uyulacaksa uyulsun ve gereği yapılsın. Biz düzenlemenin biran önce yapılmasını istiyoruz. İş bittikten sonra yapılan düzenleme bir anlam ifade etmez. Taksi, dolmuş ve kamyoncuya da deniz araçları ile uçaklara sağlanan ucuz mazot verilmeli ki vatandaş daha ucuza taşınsın. Otomobillerin yenilenmesi için araçlara KDV ve ÖTV indirimi uygulanmalıdır. Mazot fiyatlarındaki çite standart kaldırılmalıdır` dedi.