• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "2013 Esnafımızı Ürkütüyor"


 

ANKARA - Perakende Yasasının hala çıkarılmamış olmasının esnaf ve sanatkâr ile AVM`ler arasındaki haksız rekabeti devam ettirdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2013 yılının esnafı ürküttüğünü söyledi. Yan yana açılan AVM`lerin çevredeki esnaf ve sanatkâra, cadde mağazalarına zarar verdiği için caddelerin ışıksız kaldığını ve  kendilerine de zarar verdiğinin altını çizen Palandöken, `Perakende yasası esnaf ve sanatkarımızın olmazsa olmazıdır. Artık esnafımızın bundan sonra kaybedecek yılları yoktur. Gümrük Birliği sürecinden bu tarafa kaybedilen koca 17 yıl var. En son 57`inci hükümetten bu yana boşa geçen koca bir 12 yıl var. Artık boşa zaman geçirmek istemiyoruz. Yıllar önce hazırlanan ve tozlu raflarda bekleyen perakende yasası zaman kaybedilmeden çıkarılmalıdır` dedi.

 

`YENİLERİ YAPILDIKÇA ESKİLERE KİLİT VURULUYOR`

Sayıları 310`a ve 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşan AVM`ler esnaf ve sanatkârın yanı sıra artık birbirlerini de tehdit eder boyuta geldiğini vurgulayan Bendevi Palandöken, `Aynı bölgede aynı konseptte açılmaları kendilerine de zarar vermeye başladı. Kapanan kapanana. AVM`ler kapanışta artık birbirlerini takip ediyor. En ünlü AVM yok oldu. Her yeni AVM eskiler için büyük bir tehdittir. Yeni açılan AVM`lere gitmek, alışveriş yapmak insanlara daha cazip geliyor. Eski bilindik AVM`lerin çoğu atıl duruma düşmeye başladılar. İlgi çekebilmek için önümüzdeki yıllarda AVM`lerde alışverişin kuralları farklılaşacaktır. En azından yeni AVM`ler değişime ayak uydurmak zorunda kalacaktır. Eğer Perakende Piyasası`nı düzenleyen yasanın çıkarılması gecikirse, kuralsız büyüyen AVM`ler zarar görmeye devam edecektir. Sonuçta milli servet heba olacaktır` diye konuştu.

 

-`ANKARA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR`

40 milyar dolardan 250 milyar dolara ulaşan Perakende Sektöründe 2000 yılında 2 bin 500 olan zincir ve süpermarket sayısının 2012 yılı sonu itibariyle 13 bin 500`e yaklaştığını belirten Bendevi Palandöken, `Yasanın gecikmesi haksız, kontrolsüz ve denetimsiz rekabet yaratmaktadır. Mahalle araları indirim marketlerinden geçilmiyor. Yabancı sermayeli AVM`ler Anadolu`da da hızla yayılarak 58 ilimizde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve ekonomiye zarar veriyor. Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor. Dün kendi dükkânında çalışan esnafımız şimdi AVM`lerde işçi konumuna düştü. 2005`te 106 olan AVM sayısı, 2010`da, 278, 2011`de 289 ve 2012 yılında açılan 21 yeni AVM ile 310`a ulaştı. Sektörün 2013 yılında büyüme öngörüsüne göre 25 artışla 335`e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60`ı İstanbul ve Ankara`da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul`u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 297 m² ile liderliğini sürdürmektedir.  2012 yılı içerisinde Batman, Mardin ve Düzce illeri ilk AVM`lerine kavuştu. 2013 yılında 25 yeni AVM`nin açılması ile sektöre 1,1 milyon metrekare kiralanabilir alan eklenecek. Bu da yüzde 13 büyüme anlamına geliyor` dedi.