• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Yabancı Hayranlığına Son Verilmeli`


 

ANKARA - "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" nedeniyle açıklamada bulunan TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken, `Tutumlu olmak, tasarrufları artırarak yatırıma dönüşmesini sağlamak bir ülkenin kalkınması için altın kurallardan biridir. Mutlaka çocuklarımıza tutumlu olma öğretilmelidir. Hatta büyüklere de hatırlatılmalıdır. Çünkü ihtiyaç fazlası yapılan alış-veriş sadece kredi kartlarının ekstrelerini şişirmeye yarıyor. En önemlisi yabancı hayranlığına son verilmelidir` dedi.

-`SÜRATLE YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ GERÇEKLEŞMELİ`

Yerli otomobil üretilmesinin tartışıldığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bize ait yerli bir otomobilin üretilmesi çok önemlidir. Montaj üretim görüntüsü veren otomotiv sanayinin yapısını değiştirecek bir karar olarak görüyorum. Otomotiv ana sanayi ihracatı 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 11,9 milyar dolar, oto yan sanayi ihracatı da 8,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Toplam satılan araç sayısı 1 milyon 189 bin adetle rekor kırmıştır. Tamam, rekor kırıldı diye seviniyoruz ama rakamlara baktığımızda Otomotiv yan sanayii, mamul üretim kapasitesi, mamul çeşitliliği ve ulaştığı standartlar itibariyle, ülkemizde imal edilen taşıt araçları için gerekli olan yedek parçaların en az yüzde 85`ini karşılayabilecek düzeye erişmişken katkısının daha az olduğunu görüyoruz. Eğer 2012 yılında satılan araçların içinde ithal otomobil payı yüzde 73 olarak gerçekleşmiş ise yerli üretim payını yükseltmenin önemi ortaya çıkmaktadır` diye konuştu.

            -`HER ALANDA YERLİ ÜRETİM ARTMALI`

Milli tankımız Altay`ın tanıtımının yapıldığı bir seviyeye geldiğimizi söyleyen Palandöken, `Yerli üretimin kaliteli olmasını sadece araç üretiminde, askeri malzemenin üretiminde aramayalım. Yiyecek-içecek, gıda gibi diğer sektörlerde de aynı kaliteyi yakalamalıyız. Yerli üretim oranının artması, tasarım çeşitliliğimizi, test laboratuvarlarını ve AR-GE çalışmalarını geliştirecek, yabancı yatırımcı için de ülkemiz cazip hale gelecektir. Bu gelişmeler, işsizliğin azalmasına yapacağı katkının yanında dış ticaret açığı kapanarak, dış borçlanmayı da durduracaktır` dedi.

-`TÜKETİCİ BİLİNCİ GELİŞTİRİLMELİ`          

İhracat yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, Irak, İngiltere, Rusya, ve İtalya olduğunu belirten Palandöken, `Yan sanayi ile birlikte 235 ülkeye 126 milyar dolar ihracat yapan ülkemiz, AB ülkeleri dışında bölgesel güç olduğunu göstererek Ortadoğu Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere, haritada yerini zor bulacağımız ülkelere kadar malımızı ihraç ediyor olmamız Türk malının sadece yurt içinde üretilip-tüketilmesi dönemini de geçtiğimizi göstermektedir. Artık Türk markalarını nasıl yaratabiliriz, nasıl tanıtabiliriz noktasındayız. İhraç ettiğimiz Türk malına güvenen yabancı tüketiciler gibi ilk önce bizlerinde kendi malımıza güvenmesi gerekir. Gerçek esnaf yemediğini yedirmez, giymediğini giydirmez. Ülke imajımızı zedeleyecek şekilde hileli mal üretene-satana en ağır şekilde cezalar verilmeli, tüketici bilinci geliştirilmelidir` diyerek sözlerini tamamladı.