• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken`den Şoför Esnafına Uyarı


ANKARA- Son günlerde sıkça dile getirilen ticari araçlarda kış lastiklerinin kullanımıyla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlandığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Artık yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda 01 Aralık ile 01 Nisan arasında kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirildi. 12 Kasım 2012 günü yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe uymayanlara 500 lira idari para cezası uygulanacağını şoför arkadaşlarımıza hatırlatıyorum. Ayrıca ceza alan araçların lastiklerini uygun hale getirmeleri için en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine izin verilerek, eksikliğin bir an önce düzeltilmesi sağlanacak. Ancak, yönetmeliğe uymayanlara uygulanacak olan 500 liralık cezanın düşürülmesi gerekir` dedi.

-`KIŞTAN DEĞİL, TEDBİRSİZLİKTEN KORKALIM`

Geçen yıl ülkemizin çok çetin bir kış geçirdiğini ve tedbirsiz yola çıkan araçların yolları kapatmasının karayollarındaki çalışmaları olumsuz etkilediğini diğer araçlarında mağdur olmasına neden olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu sene tedbiri baştan alarak kış lastiklerimizi takalım. Kış yüzünü erken gösterdi. Ülke geneli yağışlı geçiyor. Ani yağacak kar yağışı sürücülerimizi istenmeyen olaylarla karşı karşıya bırakabilir. Zor durumda kalmamak için yönetmelikte belirtilen yolcu ve eşya taşıyan araçların dışında tüm sürücüler araçlarına kış lastiği kullanımını ihmal etmemelidir. Yani tüm sürücülerimiz kendilerini zorunlu tutarak araçlarına kış lastiği taktırmalı ve kışlık bakımlarını yaparak trafiğe çıkmalıdır" diye konuştu.

-`HAVA +7 DERECEYE DÜŞTÜĞÜNDE KIŞ LASTİĞİ GEREKLİ`

Türkiye`de trafikte bulunan 16 milyon aracın yaklaşık 5 milyonunu ilgilendiren kararı çok olumlu bulduklarını ifade eden Palandöken, `Tabi şoför esnafına bir yük getirse de can ve mal emniyeti açısından bizde gerekli buluyoruz. Hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğü zaman yaz lastikleri içeriğinden dolayı sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk oranı ve kış teknolojisi sayesinde düşük ısılarda bile esnekliğini korur ve yol tutuşu fazladır. Böylece fren mesafesi kısalır, savrulma azalır. Sadece karda buzda değil çok yağışlı havalarda da yüksek diş derinliği ve yivler sayesinde suyu rahatça tahliye etmesi bakımından da önemlidir. Yalnız kış lastiği takarak trafikte yaşanan sorunlar da çözülmüyor. Kış aylarında kaza yapma riski yaz aylarına göre 6 kat daha fazla olduğundan kış sezonunda her zaman dikkatli olun ve aracınızı düşük hızda kullanın` dedi.