• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `İnternet Dünyasında Sanal AVM`ler Peşpeşe Açılıyor`


 

Palandöken, `İnternet Dünyasında Sanal AVM`ler Peşpeşe Açılıyor`

ANKARA - E-ticaret`in ülkemizde son dönemde önemli bir gelişme gösterdiğini kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sanal AVM`lerin hızla açıldığı internet dünyasında kartla yapılan alış-verişin oranının yüzde 8`e yükseldiğini söyleyerek, `Bakkallar marketten, marketler süpermarketlerden daha sonra da perakende piyasası tümüyle Alış Veriş Merkezlerinden (AVM) etkilenmiştir. Şimdi de eskinin çıraklık modelini uygulayan e-ticaretin ülkemizde gelişmesiyle, AVM`lerin piyasasını `SANAL AVM`ler ele geçirmektedir` dedi.

-`E TİCARET 1 YILDA YÜZDE 50 ARTTI`

Türkiye`de e-ticaretin 2011 yılında yüzde 50 artış göstererek yaklaşık 23 milyar liralık ciroya ulaştığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Teknolojinin gelişmesi ve güvenli alışveriş yapılan sanal mağaza sayıları AVM`lerden hızlı artmaktadır. 2012 yılının ilk 8 ayında 20 milyar liralık ciro yapan e-ticaretin, 30 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşması beklenmektedir. Sanal AVM`ler de hızla internet ortamında (3-D) 3 boyutlu olarak açılarak, hızla büyüyen pastadan pay kapmaya çalışmaktadır. Sanal AVM kurulması gerçek AVM`lerde yüksek kira ödeyen büyük firmalar tarafından da desteklenmektedir. AVM`lerde yaygın olarak mağaza açan firma sahipleri sanal olarak açtıkları mağazalarında daha çok satış yaptıklarını söyleyerek, AVM`lerde çok yüksek maliyetlerle dükkân açmanın mantığını sorgulamaya başlamışlardır. Perakende Piyasası`nı düzenleyecek yasanın çıkarılması geciktikçe, kuralsız büyüyen AVM`ler zarar görecek, atıl duruma düşeceklerdir. Sonuçta milli servet heba olacaktır` dedi.

`AVM`LER ŞOFÖR ESNAFINA DA ZARAR VERİYOR`

Bilhassa büyükşehirlerde yeni yapılan AVM`lerin Metro ve Metrobüs bağlantılı olmasının taşımacı esnafına da zarar verdiğini belirten Palandöken, `AVM`lerin müşteri servisi adı altında taşımacılık yaparak uğradığımız haksız rekabetlerine birde metro ve metrobüs bağlantılı yeni AVM`ler eklendi. Mahalle esnafına zarar verdikleri yetmiyormuş gibi şimdide toplu taşıma yapan şoför esnafının işlerini azaltarak, bitirmeye çalışılıyor. Yeni güzergahlar belirlenerek esnafımızın zararı azaltılmalı` diye konuştu.