• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Maaşını kredi kartına yatıran vatandaşın cebi boş`


 

ANKARA- Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın borç içinde yaşadığını, piyasalarda paranın dönmediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Vatandaş maaşını aldığı gün kart borcuna ve banka kredisine yatırıp, cepleri boş geziyor. Kalabalık görünen yerlerde çarşı pazarda beklenen alışveriş yok. Harcamalarda kredi kartına yüklenmiş vatandaş. Kredi kartı borcu 370 milyon, tüketici kredisi 1,5 milyar lira artarak vatandaşın bankalara olan toplam borcu bir haftada 245 milyar liraya dayandı.` dedi.

`BORÇ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR`

Tüketicinin bankalara olan borcunun her geçen gün arttığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `2011 yılının başında 216 milyar olan toplam borç, 2012 yılının Ekim ayında 245 milyar liraya ulaştı. Tüketici kredileri 162 milyardan, 178 milyar 836 milyon liraya, Kredi Kartı harcamaları 53 milyar 900 milyondan yüzde 24 artışla 66 milyar 113 milyon liraya çıktı. Kartla harcamalarda yaşanan artış aynı zamanda borcunu ödeyemeyen vatandaşımızın sayısını da artırdı. Kara listeye girenlerin sayısı 2012 yılının Ekim ayına kadar 600 bin, toplamda 2,3 milyon vatandaşımızın icra takibiyle karşı karşıyadır. Aileleri ile birlikte düşündüğümüzde etkilenen sayı 10 milyona dayanmaktadır` diye konuştu.

`BANKALAR VATANDAŞI KORUMALI`

İstenmeden gelen kredi kartları sayesinde 21 milyon kişinin cebinde 52 milyon civarında kredi kartı bulunduğunu belirten Palandöken, `Yüksek limitleri sayesinde rahat rahat harcama yapılan, ödeme vakti geldiğinde kara kara düşündüren kredi kartınızın borcunun yarısından azını bir yıl içinde 3 defa ödeyenler, nakit çekemiyor ve limit artıramıyor. O karttan bu karta nakit çekerek ödeme yapan ve günü kurtaran 6,5 milyon vatandaşa şimdi yasak geldi. Tüm bu gelişmeler sonucu sıkıntıya giren ve borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar fırsatçılara yöneliyor. Kefilsiz, teminatsız, dosya ve sigorta masrafsız anında kredi kartı borçlarını kapatan bu kişi ve kuruluşlar borcun üzerine komisyon eklenerek, 12 ay taksitli olarak geri tahsil ediyorlar. İşin trajikomik tarafı bankaların uyguladığı aylık kart faizinin yarısına bu işi yapıyorlar. Bankaların bu duruma son verip elini taşın altına koymalarını bekliyoruz. Vatandaşı bu faiz ve masraf batağından çıkarmalılar` diyerek çağrıda bulundu.