• E-Posta
  • Yazdır

TESK Yönetiminden Bakan Yıldırım`a Ziyaret


 

TESK Yönetiminden Bakan Yıldırım`a Ziyaret

 

ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile birlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ı ziyaret ederek, ulaştırma sektöründe çalışan şoför ve nakliyeci esnafının sorunlarını dile getirdi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım`ı makamında ziyaret etti. Palandöken, Bakan Yıldırım`a ulaştırma sektöründe çalışan şoför ve nakliyeci esnafının sorunları ve çözüm önerileri konusunda dosya sundu.

Bakan Yıldırım, Türkiye`yi Türkiye`nin ekonomisini ayakta tutan farklı dinamiklerin olduğunu belirterek, bu dinamiklerden en büyük desteği sağlayan kesimin esnaf kesimi olduğunu söyledi. TESK`in temsil ettiği kesimin, ülkenin hem ekonomisini hem istihdamını hem de iç dış ticaretinin lokomotifi durumunda olduğunu ifade eden Yıldırım, `2003`ten beri bilindiği üzere karayolu taşımacılık sektörüne yönelik kapsamlı bir reform projesi başlattık. Neredeyse 10`uncu yılına yaklaşıyor ama sonuçlarını da gördük. Sürdürülebilir kalkınma için güzel bir iş olduğunu da görmüş oldu herkes` dedi.
TESK Genel Başkanı Palandöken, SRC belgelerinin verilmesi ile herkesin şoförlük yapabileceği bir zemin oluşturduğunu kaydederek, 6 maddelik isteklerini şöyle sıraladı:
Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılık faaliyeti ile iştiğal eden esnafın almak zorunda olduğu yetki belgeleri bağlı oldukları odalar tarafından verilmelidir.
SRC belgelerinin verilmesinde bugüne kadar yapılan uygulamaların beklenen yararı sağlamadığı ve herkesin şoförlük yapacağı bir zemin oluşturduğu aşikardır. Şoförlüğe ilişkin belge düzenleme işlemlerinde yetkinin Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna verilmesi yönünde mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.
TŞOF`a bağlı odalara kayıtlı, köy veya beldelerden taşımacılık yapan çok sayıda taşımacılık yapan çok sayıda taşımacı esnafı D4 yetki belgelerine ilişkin şartları yerine getiremediği için belgeyi alamamaktadır. Bakanlığınızca uygun görülecek bir tarihe kadar yüzde 90-95 oranında bir indirim tanınması halinde, söz konusu belge alınabilecek ve aynı zamanda da mevzuata aykırı taşımacılık önlenecektir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği`nin `Gerçek Kişiye Ait Yetki Belgesinin Veraset Yoluyla intikali` hususunda mirasçıların istemesi halinde, mevcut şartlarıyla taşımacılığa devam edebilmeleri sağlanmalıdır.
C2 yetki belgesi sahiplerine, sadece uluslararası ticari eşya taşımacılığı yapabilmekte iken, daha sonra yapılan değişiklik ile hem uluslar arası hem de yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapma yetkisi  verilmiştir. Yurt dışından ucuza aldıkları mazotu yurtiçindeki eşya taşımalarında kullanarak, K1 yetki belgesine sahip kamyoncu esnafı açısından haksız rekabete sebep olmaktadırlar. C2 Yetki Belgesi sahipleri sadece uluslar arası eşya taşımacılığı yapabilmelidir.    
TBMM`nin ilgili komisyonlarında; Büyükşehir olacak iller ile Büyükşehir  belediye sınırlarının, il sınırı olması yönündeki çalışmalar sürmektedir. Bu bağlamda D4 yetki belgeleri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde geçerliliğini yitireceğinden, bu kapsamda olan ve yolcu taşımacılığı yapan esnaftan bu belgeler istenmemelidir.