• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Elektrik ve Doğalgaza Dokunmayın`


 

Palandöken: `Elektrik ve Doğalgaza Dokunmayın`

ANKARA - Bütçe açığının kapatılması için benzin, mazot, tüp gaz, alkol, emlak alım satımları ile motor hacmi 1600`ün altındaki otomobillerin ÖTV oranlarına yapılan artıştan sonra şimdi de elektrik ve doğalgaza aynı şekilde zam yapılacağı söylentilerini yanlış bulduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu artışların üzerine elektrik ve doğalgaz fiyatlarına dokunulmamalı. Ekonomi daralırken, vergi gelirlerini artırmak için oranları artırmak yerine düşürmek gerekir. Bu aynı zamanda ekonominin büyümesine de katkı sağlayacaktır` dedi.   

-`KAÇAK ORANI DÜŞÜNCE FİYATLARDA DÜŞER`

Türkiye genelinde yaklaşık 40 milyona yakın elektrik abonesi bulunduğunu ve yapılan denetimlerde 545 bin 94 kaçak kullanıcının 2 milyar liralık zararı kaçak kayıp bedeli adı altında faturalarını düzenli ödeyen abonelere yüklediği konusunu gündeme getirdiklerini hatırlatan Bendevi Palandöken, `En önemlisi kayıp kaçak oranlarının düşüp düşmediği konusunda açıklama yapılmıyor. Bir başkasının kullandığı kaçak elektriğin faturası suçu olmayan abonelerden tahsil edilmemelidir. Bu adaletsizliğe son verilmeli ve elektrik dağıtım şirketleri kaçak elektrik kullananlarla mücadelelerini artırmalıdırlar. Çünkü dağıtım şirketleri kayıp-kaçağı azaltarak fiyatlarda yaklaşık yüzde 15 oranında indirim yapabilirler" diye belirtti.

-`DOĞALGAZ ABONESİ 10 MİLMYONU GEÇTİ`

Türkiye`de doğalgaz abone sayısının 70 ilde 10 milyonu geçtiğini söyleyen Palandöken, `Doğalgaza yapılacak zam, vatandaşın kış aylarında ısınma giderlerini artıracak ve yüzde 60`ı doğalgazdan üretilen elektriğin fiyatının da artmasına neden olacaktır. Zincirleme etkisi ile üretim girdisi olarak kullanılan elektrik ve doğalgaz üretim maliyetlerini artırarak, her mala zam gelecek ve muhtemelen enflasyonun yükselmesine de neden olacaktır. Doğalgaz ithalatı ile ilgili yapılan anlaşmalarda -kullan yada öde- maddesi yüzünden, üç yıl içinde 2,99 milyar lira kullanmadığımız gazın parasını ödedik. 2008 yılında doğalgaza yapılan zam nedeniyle yakıt masrafı yüzde 80 artan vatandaşların bir çoğu doğalgaz kullanımını ya düşürmüş yada vazgeçmişti` dedi.  

-`ARTIRMAK YERİNE ÖTV`Yİ DÜŞÜRMEK GEREKİR`

Ekonominin çarklarının durmaması gerektiğini, işsizlik oranlarının düşmeye devam etmesi için yurtiçi üretiminin canlı tutulması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, `Çoğu yurtiçi üretim olan 1600 cc altındaki otomobillerin ÖTV`sini artırmak yerine düşürmenin pozitif etkisi daha çok olabilir. Vergi gelirlerinin yüzde 30`u yurtiçi otomobil üretiminden geliyor. Büyük oranda yerli üretim olan 1600 cc altı otoların ÖTV`si düşürülürse vergi geliri artacak, büyüme de artacaktır" diye konuştu.