• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; "Ekonominin soğutulma tedbirleri piyasaları yavaşlatıyor"


  Palandöken; "Ekonominin soğutulma tedbirleri piyasaları yavaşlatıyor"

ANKARA- Piyasalarda karşılıksız çıkan her çek ile protesto olan her senedin zincirleme bir etki yaratarak ekonomiye zarar verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Ticari hayatın vazgeçilmez bir enstrümanı olan çekin yaygın olarak kullanılması, piyasada üzerinde yazılı miktarın 5-6 kat fazlası büyüklüğünde bir hacim yaratmaktadır. Çek yasasında değişiklik yapılmasının ilk zamanlarda negatif etkisi olmuştur. Ancak bu bir geçiş dönemidir. Piyasadaki herkes bu konuda bir tedirginlik yaşamaktadır. Asıl sorunun esası ekonominin soğutulma tedbirlerinin piyasaları yavaşlatmaya başlaması bu sıkıntıyı arttırmaktadır` dedi.

`PİYASALAR ÇEK KULLANMAKTAN VAZGEÇEMEZ`

2012 yılının ilk 6 ayında birikimli karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 51.6 artışla 267 bin 684 adetten 405 bin 840 adete yükselmesinin istenmeyen bir durum olduğunu açıklayan Palandöken, ` Sayının yüksek gözükmesinde yeni yasanın çıkmasından sonra hızla karara bağlanan davaların da etkisi olmaktadır. 2011 yılı Haziran ayında karşılıksız çıkan çek adeti sayısının ibraz edilen çek adetine oranı yüzde 2.32 düzeyindeyken, 2012 yılının aynı ayında yüzde 3.52 olarak açıklandı.  2011 Haziran`ında yüzde 2.41 düzeyinde olan karşılıksız çıkan çek tutarının toplam ibraz edilen çek tutarına oranı ise yüzde 3.77 oldu. Hatta zamanında ödenemeyen yani karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı ise Mayıs ayında yüzde 34.4 artarak 26 bin 779`dan 35 bin 983 adete yükselmiş olması önemlidir. Piyasalar çek kullanmaktan vazgeçemez` diye konuştu.

`DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ ESNAFI HAYATA BAĞLAR`

Son zamanlarda Suriye krizi nedeniyle Doğu ve Güney doğu illerimizde ticaretin iyice azalmasının olumsuz etkilerini yaşayan esnaf kesiminin zora düştüğünü ifade eden Palandöken, `Esnaf piyasanın daralmasından dolayı işlerini çevirmek için zorlanmakta, tahsilat yapamadığı için ödemeleri aksamaktadır. Bankalarda yeni kredi vermemek için çeşitli formalitelerle zorluk çıkararak daralmayı hızlandırıyor. Halbuki krediye ulaşımın kolaylaştırılması gerekmektedir. Bankalar da gerekli teminatlarını alarak kredi hacmini artırmanın çözümünü bulmalıdır. Ticaretin devamı için verilecek düşük faizli kredi esnafı hayata bağlar` dedi