• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Devlet Baba 2 Milyon Esnafa El Uzatmak Zorunda"


ANTALYA – Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından Antalya Ramada Otel`de Birlik ve Federasyon başkan, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile genel sekreterlere yönelik düzenlenen hijyen eğitimleri gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Genel başkan Bendevi Palandöken, Devletin 2 iki milyon esnaf ve sanatkara sahip çıkmak zorunda olduğunu söyledi. Palandöken şöyle konuştu, `Bir araya geldiğimizde çözümleri buluruz. Korku hegemonyasıyla odalar kapatılacak. Dediğimizi yapmazsanız kapatırım odanızı gibi söylevler duyuyoruz. Biz güçlü bir teşkilatız. Biz küçülen değil, daha büyük bir yapısı olan teşkilat olmalıyız. Biz kendi içimizde güçlü olmalıyız. Bazı fitneleri biliyoruz, aramızı bozmak isteyenler var. Ama biz buradayız. Allah bize yüz kızartıcı suç vermesin. Biz birlik beraberliğin gücünü teşkilatımızdan, odalarımızda alıyoruz. Güneşi balçıkla sıvamak pekte mümkün değil.`

-`TABANDA ESNAFIN SORUNU VAR`

Konuşmasında 2 defa ülkeyi dolaştığını belirten Palandöken, `Korkunun ecele faydası yok. Tabandaki esnaf ve sanatkârın sorunu var. Yerelde belediyelerle sorun yaşandığını benden daha iyi biliyorsunuz. Motorize grubun sorunları var. Esnafın sorunları var. Türkiye değişiyor, dünya değişiyor, insanların yeme içme alışkanlıkları değişiyor. Biz bu ülkenin 800 yıldır devam eden ahilik geleneğini sürdüren bir teşkilatız. Bugün hijyen eğitimi alacağız. Sizlerde ekmekle ilgili üyelerinizi eğiterek belge vereceksiniz. Hata nerdeyse bulalım sağlıklı çözümler üreterek teşkilatımız daha sağlıklı olarak yoluna devam etsin` dedi.

-`ÜLKEYİ KRİZDEN KURTARAN ESNAF VE SANATKARDIR`

 Tekelci zihniyeti kıracaklarını ve küçük esnafın olmaması halinde piyasada fiyat rekabetinin oluşmayacağını da anlatan Palandöken, `Birlikte hareket edip sorunları çözeceğiz. Esnafın sattığı malın arkasında, bir bilenden destek alarak daha iyi şekilde hizmet vermesinin peşindeyiz. Esnaf mahalle kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklar esnaf dükkânlarına gönderilip test edilir. Para üstü alıyor mu? Doğru mal alıyor mu? Karşıdan karşıya geçebiliyor mu? Tarım Bakanlığı`ndan geliyorlar, yapı eski, şu eksik diyerek esnafa biz sizi kaydetmeyiz diyorlar. Tamam haklısınız. Peki AVM`lerdeki koridorlarda açılan tezgahların numaratörleri-ruhsatı var mı? Yok.  Peki, nasıl ticaret yapıyorlar? Son olarak baskı ile vergi levhalarını da kaldırdılar. Ne kadar vergi verdiklerini bilen yok. Ama lafa gelince kayıtlı ekonominin kaleleri gibi gösteriyorlar kendilerini. Kazandıkları paralar ülkede bile kalmıyor. Biz avm`ye-teknolojiye değil haksız rekabete karşıyız. Türkiye bugün ekonomik krizden en ucuz şekilde kurtuluyorsa sebebi esnaf ve sanatkardır. Ekonomik krizde ülke esnafı mahallede veresiye veren, kendi sermayesinden veren esnaf kurtarıyor` diye konuştu.

-`ESNAF ALMADIĞI SAĞLIK HİZMETİNİN BEDELİNİ ÖDEDİ`

Konuşmasının son bölümünde esnaf ve sanatkarın yıllarca almadığı sağlık hizmetinin primini ödediğini kaydeden Bendevi Palandöken, `Devlet baba 2 milyon esnafına el atmak zorunda. Kayıt dışılığı esnaf yaratıyor diyene, yapılan her alışverişin vergisi verildiğini zannedenlere; Gidin vergi dairelerine bakalım kim ne vermiş. Sanayici ne kadar vergi vermiş? Esnaf ne kadar vergi vermiş?, Esnaf, ayda en az 500-600 TL primini ödemiş, yılda 6 bin lira eder. Böyle nitelikli bir teşkilatı küçültmeye kimsenin gücü yetmez. Bakanlıkta şu kadar oda kapansın diye rivayet var. Bunu kimseye yaptırmayız. Ben değil biz olalım. Gücünüzü, zamanınızı sinerjinizi bir noktada toplayın. Esnaf meselesine bu esnafa ne verebiliriz sorusuna yoğunlaşmaya gayret edin. Biz söyleyecek sözümüzü de buluruz, ne söyleyeceğimizi de biliriz. Yeter ki siz benim arkamda olun ve birlikte karar verelim. Gemisini kurtaran kaptan yerine gemisini limana güvenli getiren kaptan olalım` dedi.