• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Süpermarketler Bakkalın Veresiye Defterine Göz Dikti`


 

Palandöken: `Süpermarketler Bakkalın Veresiye Defterine Göz Dikti`

ANKARA - Küçük esnafı baskı altına almak için uluslar arası medyanın kullanıldığını anlatan Palandöken, `Türkiye`de faaliyet gösteren uluslararası sermaye gruplarının rekabet edemedikleri faktörün, mahallelerde sevgi ile dizilmiş taze meyve, sebze satan manavlarımızı, güler yüzle müşterisini karşılayan mahalle bakkalını gösteren uluslar arası medya lobi yapıyor. Adeta küçük esnafı yok etmek için tüketiciler üzerinde etkili olmaya çalışan global sermaye şimdi de küçük esnafın veresiye defterine gözünü dikti` dedi.

BAKKALLAR SÜPERMARKETLERİ EZİYOR

Büyük AVM ve süpermarketlerin kuruldukları bölgelerde sosyo-ekonomik yapının bozulmasına yol açtığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Şehirlerimizde açıldıkları bölgelerdeki esnaf ve sanatkârın işlerinin bozulmasına yol açan AVM, Hiper ve Gross marketler aslında bakkalların o sihirli formülünü arıyorlarmış. Bakkallarımızın direniş güçleri Büyük Organize Perakende`nin üreticiler ve tüketiciler üzerindeki pazarlık güçlerini kırıyormuş. İşte ağızlarıyla itiraf ediyorlar yüzde 60 olan geleneksel perakendenin payı bile bakkallara fazla olduğunu, istedikleri gibi ‘tek Pazar tek Fiyat` oluşturamamaktan rahatsızlar. Vatandaşımız bilsin fiyat rekabetini sağlayan mahallesindeki esnaf ve sanatkardır` diye konuştu.

`VERESİYE DEFTERİ VATANDAŞIN CAN SİMİDİ`

Esnafın vatandaşa açtığı veresiye defterinin aslında can simidi olduğunu söyleyen Palandöken, `Geliri yetmeyen vatandaşın kredi kartı dolunca mahallesindeki esnafı hatırlar. Dükkânına gelerek ekmek almış, süt almış komşusunu esnaf parası yok diye geri çevirmez, çeviremez. Ekonomik kriz dönemlerindeki sosyal patlamayı engelleyen en önemli etken esnaf ve sanatkârımızdır. Bu gün 2 milyon esnafın ortalama 5 bin lira alacağı olduğundan yola çıkarsak 10 milyar liralık bir büyüklüğü tolere ettiğimiz görülecektir. Ama boşalan rafları mal istediğinde, faturaların, sigorta primlerinin ödeme zamanı geldiğinde yapmış olduğu sosyal yardımın, faydanın