• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Ülkemizin Başka Coğrafi Lezzetlerini de Avrupa`ya Yayacağız`


 

Palandöken: `Ülkemizin Başka Coğrafi Lezzetlerini de Avrupa`ya Yayacağız`

ANKARA - Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile marka, patent, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında imzaladıkları protokol ile bundan böyle coğrafi işaretlenmiş ve markalaşmış ürünlerin taklitlerinin olmayacağını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken hedeflerinin; ülkemizin coğrafi bölgelerinin çeşitli damak tatlarını Avrupa ülkelerine yaymak olduğunu söyledi.

 

CAĞ KEBABI VE PESTİLDE LİSTEDE

 

Yaptıkları çalışmalarla Türk yöresel damak tatlarımızı Avrupa ülkelerine tanıtımını yapmak için büyük projeler hazırlığı içerisinde olduklarını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Samsun kapalı pidesini, kuşbaşılı, peynirli, karışık ve yumurtalı pidesini, Van`ın otlu peynir çeşitlerini, Erzurum`un Cağ kebabını ve o ince lavaşını, Kayseri`nin mantısını, Gümüşhane`nin pestil ve köme çeşitlerini, Konya`nın etli ekmeğini Avrupa`ya tanıtarak yeni ürün ustalarını Avrupa ülkelerine ihraç edeceğiz. Bu ihraç ile ülkemizin pazar payının hızla artacağına inancım sonsuzdur` dedi.

 

                        `YÖRESEL TATLARIMIZI AVRUPA`DA LİDER YAPACAĞIZ`

 

                        Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Artık ülkemize ait ürünlerin taklitlerinin yaşama şansı kalmayacak. TESK olarak yapacağımız çalışmalarla projelerimiz Avrupa`ya yayılacak. Şuan turizm sezonu başladı. Şimdi ülkemize gelen turistlere temiz denizimizin ve doğamızın yanında coğrafi anlamda markalaşmış damak tatlarımızı da beğenilerine sunup, tanıtmak önceliğimiz. Künefeden sonra Kayseri`nin meşhur mantısına, Samsun`un pidesine, Van`ın otlu peynirine ve Konya`nın etli ekmeğine franchise sistemi ile Avrupa`nın yolunu açacağız. Artık tüm damak tatlarımızı standart bir şekilde Avrupa ülkelerine yayacağız. Onun içinde Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile böyle bir anlaşma yaparak ürünlerimizi korumaya aldık. Bundan sonra coğrafi tatlarımızı Avrupa`ya yayarak turizmde olduğu gibi yöresel ürünlerimizle de liderliği ele alacağız. Avrupa ülkelerinde nasıl ki şuan 60 bin dönercimiz var ise yüzbinlerce pidecimiz, mantıcımız, peynircimiz ve etli ekmekçimiz olacak` diye konuştu.