• E-Posta
  • Yazdır

Bakan Bağış: "Teklif Etme Veresiye, Dost Kalalım Ölesiye"


 

- Palandöken, `Ab Sürecinde En Büyük Haksızlığa Esnafımız Uğradı`

 

ANKARA - AB Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Birliği`ne esnaf sözleriyle yüklendi. Bağış, AB`ye, "Teklif etme veresiye, dost kalalım ölesiye" diye seslenirken, AB`nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyla ilgili olarak da, "Avrupa Birliği`ne bir esnafımızın tabiriyle şunu söylemek istiyorum; Bir aileyi hayırsız evlat, bir şoförü hızlı sürat, bir esnafı da asık surat yakar derler. Şimdi AB içerisinde hayırlı evlatların yerine hayırsız evlatların faaliyetleri Avrupa`yı ekonomik sıkıntıya sokmuştur" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi`nin (ATAUM) işbirliğinde düzenlenen "AB Sürecinin Türk Esnaf ve Sanatkarlarına Etkileri" konulu panele katıldı.

 

 

 

 

-`EN BÜYÜK ZARARI ESNAF GÖRDÜ`

Panel öncesinde bir konuşma yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avrupa Birliği sürecindeki değişim ve dönüşümde en çok haksızlığa uğrayan kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirtti. Avrupa ile ilişkilerin artık geçmiştekinden farklı bir boyuta geldiğine dikkat çeken Bendevi Palandöken, "Artık bir dönemler Avrupa`ya iş aramaya gidenler, artık orada müteşebbis olmuş yüzlerce, binlerce Avrupa insanına iş imkanı sağlıyor" dedi. AB Bakanı Egemen Bağış`tan da AB sürecindeki duruşu için övgüyle bahseden Palandöken, Bakan Bağış`ı bazen katıldığı TV programlarının ardından arayarak kendisine teşekkür ettiğini belirtti.

Türkiye`nin artık giderek büyüdüğünü ve dünyanın en büyük 16 ekonomisinden birisi olduğunu söyleyen Palandöken, Türkiye`nin artık AB`den iş istemediğini, AB`ye `Sizi düzeltelim istiyoruz` dediğini ifade etti. Panelle ilgili olarak da konuşan Bendevi Palandöken, "Bizim için önemli olan eğitimli TESK personelinin bu konuyu çok iyi kavrayıp 81 ildeki 3 bin 400 odaya yaygınlaştırmak suretiyle bu süreçten istifade eder duruma gelmek" şeklinde değerlendirmede bulundu. Palandöken ayrıca AB sürecinden esnafa ve sanatkarın karlı çıkacağını belirtti.

 

 

"ESNAF VE SANATKARIMIZ MİLETİMİZİN AYNASI GİBİ"

AB Bakanı Egemen Bağış da panel öncesinde bir konuşma yaptı. Bağış, konuşmasına, "Bugün esnaf ve sanatkarlarımızın siftahlarını bizimle yapmaları umarım hayırlı olur, ayağımız bereketli gelir" diyerek başladı. Bağış konuşması sırasında, Türkiye`nin 2023 hedeflerine kavuşması, Türkiyenin dünyanın 10. ekonomisi olmasının paylaşımla gerçekleşeceğini belirterek, bu hedeflere ulaşılması için el ele verilmesi gerektiğini söyledi.

"Birbirimizi değiştirmeye çalışmadan, birbirimizi olduğu gibi kabul edip çalışmaya, üretmeye başladığımız bu günler, bence Türkiye`nin dönüm noktalarından bir tanesidir" diyen Bakan Bağış, "Hiç şüphesiz, her bir esnafımız, her bir sanatkarımız aynı zaman da milletimizin de bir özeti, bir aynası gibidir" değerlendirmesinde bulundu. "Her birimizin çocukluğunda bir bakkal anımız vardır" diyen Bakan Bağış, "Her birimizin damağının tadında mahalle bakkalımızın ikram ettiği bir şekerin, bir ekmek arasına konmuş lokumun lezzeti vardır" diye konuştu. Türkiye`nin gerçek ekonomisini çekip çevirenin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirten Bakan Bağış, bugün esnafın artık yüzde 70 enflasyonla mücadele etmek zorunda olmadığını söyledi.

 

 

BAĞIŞ`TAN AB`YE: "SATILAN MAL GERİ ALINMAZ"

Avrupa Birliği sürecinden de bahseden Bakan Bağış, Türkiye`nin gücünden çekinen AB içindeki bazı çevrelerin Türkiye`ye havlu attırmaya çalıştığını belirterek, "Ben sizlerden o gücü almasam, ben sizlerden o enerjiyi, o sinerjiyi paylaşmasam o dik duruşu sergileyemem ki. Ama birisi benim değerlerime hakaret ediyorsa, birisi benim ülkemi hor görmeye kalkıyorsa onun anladığı dilde ona cevap vermekte sizin benim boynuma yüklediğiniz bir borçtur" şeklinde konuştu.

Bakan Bağış, Avrupalılara esnafın sözüyle seslenerek, "AB içerisinde Türkiye`ye arıza çıkarmayı marifet zannedenlerin de başına gelenleri görüyorum. Teker teker kendi seçmenleri onları balık tutmaya gönderdi. Geride kalan hala bir iki tane çarpık zihniyetli varsa onlara da esnafın diliyle seslenmek istiyorum; satılan mal geri alınmaz arkadaşlar. Türkiye`yi 1959`dan bu yana Avrupa Birliği`nin bütün kurumlarında, bütün koridorlarında, bütün aşamalardan geçirmizsiniz bu saatten sonra Türkiye`nin Avrupalılığını tartışmak haddiniz değildir diyorum" diye konuştu.

 

 

AB için rahmetli Menderes`in başvuru yaptığını, İsmet İnönü`nün Ankara Anlaşması`nı imzaladığını, Özal`ın girişimleri için AB`nin kolları açtığını, 2004`te müzakereler için tarih verildiğini, AB`nin bugüne kadar 13 faslın açılması kararını verdiğini hatırlatan Bakan Bağış, şunları kaydetti: "Şimdi tutup Türkiye`nin Avrupalı kimliğini tartışmak sizi aşar arkadaş. Bunu da çok açık ve net biçimde onların anladığı dilde anlatmaya çalışıyoruz, anlatmaya da devam edeceğiz. Avrupa Birliği`ne bir esnafımızın tabiriyle şunu söylemek istiyorum; `Bir aileyi hayırsız evlat, bir şoförü hızlı sürat, bir esnafı da asık surat yakar` derler. Şimdi AB içerisinde hayırlı evlatların yerine hayırsız evlatların faaliyetleri Avrupa`yı ekonomik sıkıntıya sokmuştur. Ve AB içerisinde sürat felakettir kavramını anlamayanlar, maalesef bu krizi iyi yönetemediler. Ve aynı o asık suratla işini yapan esnaf zihniyetiyle asık suratlarla bir yere varabileceklerini, aday ülkeleri, özellikle Türkiye gibi genç, dinamik, muazzam potansiyele sahip bir ülkeyi hor görerek bir yere varacaklarını zannedenlerin işte düştükleri durumu görüyoruz. Onun için AB`ye biz diyoruz ki; `teklif etme veresiye, dost kalalım ölesiye...` Herkes hangi yoldan geçtiyse, hangi aşamalardan geçtiyse bizden oradan geçmek istiyoruz."

 

 

"DARBE ZİHNİYETLERİNİN MİLLETİMİZE ATTIĞI KAZIĞI ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

AB Bakanı Egemen Bağış, AB`ye aday ülkelerin Şengen bölgesine vizesiz giriş yapabildiğini hatırlatarak, "75 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da Şengen bölgesine vizesiz gidebilmesi için biz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi. Bakan Bağış, darbeci zihniyetin Türkiye`ye bir kazık attığını belirterek, "1980`e kadar benim vatandaşlarıma vize uygulayamayan ülkelerin, 80 darbesi sonrası vize uygulamasına göz yummuşlar hatta teşvik etmişler. Sebebi de bir kaç yüz kişinin o ülkelere sığınmacı olarak gitmesini engellemekmiş. O gencecik fidanları yakalayabilmek, bir kısmını da idam edebilmek için maalesef vizeleri koymalarına göz yumumup, rahmetli İnönü`nün 1963`te söke söke aldığı o hakkı maalesef kaybetmişiz. Şimdi biz o darbe zihniyetinin ülkemize, milletimize attığı kazığı çıkartmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

AB Bakanı Bağış ayrıca bir çağrıda bulunarak, Türkiye`ye alışverişe gelen her turiste esnafın, "Sen benim ülkeme rahat geliyorsun da, ben seninkine niye rahat gelemiyorum?" sorusunu sormasını isteyerek, böylece bir toplumsal bilincin oluşması gerektiğini belirtti. Bağış, "Şimdi düşünün yaklaşık 20 milyon Avrupalı`ya bunu biz fısıldadığımız zaman, onlarda gittiklerinde kendi komşularına, kendi iş yerlerindeki arkadaşlarına, kendi dostlarına, akrabalarına anlattıkları zaman biliyormusunuz, `Türkiye`ye gittim bakkalda sigara alırken bana, - bize niye vize uyguluyorsunuz- sorusunu sordu` derse inanın bana biz bu psikolojik süreçte çok farklı bir yere varırız" şeklinde konuştu.

Bakan Egemen Bağış konuşmasının sonlarında, yeni Anayasa konusuna değindi. Türkiye`nin mutlaka bu anayasayı yapması gerektiğini belirten Bağış, "Nasıl Avrupalı`lara `satılan mal geri alınmaz` diyorsak, gelinen bu noktadan da geri dönülmez diyip birbirimizi motive etmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda ise AB Bakanı Egemen Bağış`a TESK Başkanı Bendevi Palandöken tarafından bir plaket takdim edildi. Programın sonunda, Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı`na katılanlara sertifikaları verildi.