• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Türkiye`nin AB süreci devam etmeli."


 

Palandöken: "Türkiye`nin AB süreci devam etmeli."

ANKARA- Türkiye`nin Avrupa Birliği sürecinin devam etmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Avrupa Birliği`ne üyelik sürecinde hep- Türkiye bizden faydalanacak, bize yük olacak- düşüncesi son ekonomik krizle son bulmuştur. Artık Avrupa`nın ekonomik tecrübemizden yararlanması, eğitilmiş işgücü desteğimize ihtiyacı olduğunu herkes görüyor. Bizde Avrupa Birliği Bakanlığımızın desteği ile mesleki yeterliliğin kriterlerini standart hale getirerek Avrupa Birliği`ne hazırlanıyoruz` dedi.

           

            -`DÜNYA SORUNLARINI ÜLKEMİZDE TARTIŞIYOR`

 

Davos`ta yapılan Ekonomik Forum toplantısının şu an ülkemizde yapıldığını, dünya ekonomik sorunlarını İstanbul`da masaya yatırdığını söyleyen Bendevi Palandöken, `Avrupa iyi bilmelidir ki krizden çıkışın anahtarı Türkiye`dir. Ülkemizin dinamik üretim gücünü anlayan herkes işbirliğini artırmalıdır. Kriz ağırlaştıkça ülkeler çökmeye başladılar. Bu ülkelere kalifiye eleman vermeliyiz. Çünkü ekonomik kriz Avrupa Birliği`ni içe kapattı. Ama herkes biliyor ki ülkemiz açılan 33 faslın 33`ünde de ilerleme kaydetmiştir. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Fakat AB`de takdir edebilme ve genişleme yorgunluğu yaşanmaktadır` diye konuştu.

 

-`AB VATANDAŞLIĞI DEĞİL MESLEK ÖN PLANA ÇIKIYOR`

 

Avrupa Birliği ülkelerinin de durumun farkında olduğunu kaydeden Palandöken, `AB üyesi ülkeler Avrupa`daki yaş ortalamasının yüksekliğinin farkındalar. Yeni çalışma yasaları hazırlayarak, yurt dışında edinilen mesleğin kabul edilmesine yönelik şartları değiştirerek, kişinin sahip olduğu mesleki niteliklerin eşdeğerde olup olmadığı sorusu bundan böyle standart kriterlere ve yönteme göre değerlendirilecektir. AB ülkelerindeki pek çok meslek için gerek mesleğin icrası, gerekse tanınma uygulamasına dahil olunabilmesi için vatandaşlığa bağlı olma durumunu büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Bundan böyle, mesleklerin çoğunda vatandaşlık ya da milliyet değil, sadece mesleki yeterliliğin içeriği ve niteliği esas alınacak. AB Bakanlığımızın ve bizlerin ortak çalışmaları sonucunda, AB ülkelerindeki yurttaşlarımızın serbest dolaşımına ve mesleki kurumlar arasındaki işbirliğinin gelişmesine de imkân sağlayacaktır. Türk ürünleri AB`de serbestçe dolaşırken, üretenlerin girememesi büyük haksızlıktır. İnanıyorum ki 73 ülkeye vizesiz gidebilen insanımız, Avrupa Birliği ülkelerine de vizesiz gidebilecektir ` dedi.