• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Esnaf muaflığının kapsamı genişliyor."


 

ANKARA - TBMM`de kabul edilen torba kanunla esnaf muaflığı kapsamının genişlediğini ve bu kapsamda ülkemiz için geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve yok olmaya yüz tutan sanatkarlık faaliyetlerinin artık esnaf muaflığı kapsamına alındığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `El dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığı kapsamına alınıyor. Bu kişiler işyeri açsalar ve yanlarında işçi çalıştırsalar dahi ne kadar gelir elde ederlerse etsinler vergiden muaf olacaklar. Bu doğrultuda Vergiden muaf esnaf ve sanatkârlarımızın talep etmeleri halinde bağlı oldukları ilgili vergi dairelerinden `vergiden muaf esnaf belgesi` alabilecekler` dedi.

-`GERÇEK USULDEN BASİT USULE DÖNÜLEBİLECEK`

Basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkârların bir daha hiçbir şekilde basit usule geri dönemediğini de hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, `Bu konudaki kanun maddesinde yapılan değişiklikle, gerçek usulde deftere tabi olan esnaf ve sanatkârlarımız tekrar basit usule dönebilecek. Böylelikle, aynı şartları taşımalarına rağmen deftere tabi olanlarla basit usule tabi olan esnaf ve sanatkârlarımız açısından oluşan haksız rekabet son bulacak ve aynı şartları taşıyan herkes basit usulden yararlanabilecek` diye konuştu.

-`ESNAFA YENİ FIRSAT VE HURDA TEŞVİKİNDE SÜRE UZADI`

Torba kanunla getirilen yapılandırmadan yararlanıp da borç taksitlerini ödeyemedikleri için yapılandırması iptal edilen esnaf ve sanatkârlarımız için bir hak daha tanındığını kaydeden Palandöken, `Böylelikle bu durumdaki esnaf ve sanatkârlarımız dört ay içinde birikmiş borçlarını öderlerse yapılandırma hakları tekrar devam edecek. Öte yandan, 2011 yılında son bulan hurda teşvikinde süre 31.12.2014 tarihine kadar uzuyor. Buna göre, 1990 model ve altındaki taşıtların sahipleri diledikleri takdirde hurda bedeli karşılığında kamyon, kamyonet, minibüs ve benzeri motorlu taşıtlarını hurdaya çıkarabilecekler. Bu kapsamda, birikmiş motorlu taşıtlar vergisinin sadece dörtte birini ödemeleri halinde bu kişilerin her türlü vergi, vergi cezası, trafik cezası, muayene ücreti ve cezası gibi borçları silinecek, ayrıca hurda değerine göre üstüne para da ödenecek. Daha önce 1985 model ve öncesini kapsayan uygulama, bu kanunla 1990 model ve altını kapsayacak şekilde genişletiliyor`dedi.