• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Kayıtdışı ekonomi azaldıkça esnaf rahatlar.`


 

Palandöken, `Kayıtdışı ekonomi azaldıkça esnaf rahatlar.`

ANKARA - Kayıtdışı ekonominin faturasını en çok dar ve orta gelirli kesimin ödediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kayıt dışılıkla yapılan mücadele ile oranın yüzde 35`lerden yüzde 27`lere düşürülmesi ve yüzde 5 daha kaçağı azaltacak  uygulamaları büyük bir memnuniyet ve umutla takip ediyoruz. Kayıtdışı ekonomi azaldıkça esnaf da rahatlayacaktır` dedi.

`KAYITDIŞILIK AZALDIKÇA DOLAYLI VERGİLER DÜŞMELİ`

Yüksek kayıtdışılık nedeniyle son yıllarda dolaylı vergilere aşırı yüklenildiğini anlatan Bendevi Palandöken, `Başta akaryakıt olmak üzere bir çok üründe ÖTV ve KDV`nin artması başta esnaf ve sanatkârlar olmak üzere dar ve orta gelirli kesimi büyük bir sıkıntıya sokmuştur. Herkesin kabul ettiği gibi dolaylı vergiler, adil olmayan vergilerdir. Az kazananın da çok kazananın da aynı oranda ödediği vergilerdir. Toplumsal refah düzeyini yükseltmek amacıyla vergi tabanının genişletilmesi en rasyonel stratejidir.  Bu nedenle kayıt dışılık azaldıkça dolaylı vergilerin de düşmesi gerekir` diye konuştu.

            -`KAYITDIŞININ DÜŞMESİ SEVİNDİRİCİ`

Türkiye`de 3 milyonu aşkın esnafın sesi olduklarını ifade eden Palandöken, `Bugün kayıtdışının en önemli kısmını da kaçak ekonomisi oluşturmaktadır. Bakkallarımız çok ciddi kaçak sigara ve alkollü içecek sorunu ile karşı karşıyadır. Kaçağın terörü beslediği ve milyarlarca liralık vergi kaybına yol açtığını da yetkililerimiz belirtmelerine rağmen kayıt dışılık azalırken dolaylı vergilerin artmasına bir anlam veremiyoruz. Başta akaryakıt olmak üzere yüksek oranlı vergilerde azalma beklerken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan torba kanunla sigara ve içkiye altı ayda bir enflasyon oranında otomatik zam yapılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Oysa madem ki kayıt dışılık azalıyor o halde dolaylı vergiler de aynı oranda azalmalıdır` şeklinde konuştu.