• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Perakende yasası lobiler tarafından engelleniyor."


 

Palandöken: "Perakende yasası lobiler tarafından engelleniyor."

ANKARA - `Perakende Yasası`nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yasanın çıkmaması her gün esnaf ve sanatkâra zarar vermeye devam ediyor. Bütün siyasi partilerle konsensüs sağlamasına ve yasa zaman kaybetmeden çıkarılması gerekir denmesine rağmen nedense yasa bir türlü Meclis`e gelmiyor. Çünkü, perakende sektörünü düzenleyen yasa AVM lobileri tarafından engelleniyor` dedi.

10 YILDA 5 KAT ARTMIŞ

2012 yılında 220 milyar dolar civarında olan Perakende Sektöründe geleneksel perakendenin payının yüzde 40`a düştüğünü ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Hiper-grosmarketler, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin sayısının hızla artması, perakende piyasasında rekabet şartlarını yok etmektedir. Bu yıl açılması beklenen 45 yeni AVM ile

kiralanabilir alanın 1,5 milyon metrekare artarak, 2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılması beklenmektedir. Yeni AVM`ler Anadolu`da da hızla yayılarak il merkezinde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve il ekonomilerine zarar vermektedir. Büyük mağazaların rakipsiz kaldığı yerlerde, alternatifsiz ve çaresiz kalan esnaf, toptancı ve tüketiciler maalesef istenen fiyat ve ödeme şartlarını kabul etmek durumunda kalmaktadır` diye konuştu.

ANKARA VE İSTANBUL LİDERLİĞE YARIŞIYOR

            Ülkemizde faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM`ler, hiper ve süper marketler açıldıkları bölgelerde ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu belirten Palandöken, `2005`te AVM sayısı 106 iken 2010`da bu rakam 263`e, 2012 sonunda 340 AVM`ye ulaşacaktır. Sektörün her yıl ortalama yüzde 20-25 büyüdüğü dikkate alındığında, 2013 yılında bu sayının 400`e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60`ı İstanbul ve Ankara`da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul`u takip etmektedir` dedi.