• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken `Sigorta şirketleri keyfi prim çıkarmasın`


 

Palandöken `Sigorta şirketleri  keyfi  prim  çıkarmasın`

ANKARA- Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinin sigorta şirketlerinin insafına bırakılmasının taksici, dolmuşçu ve otobüsçü esnafını mağdur ettiğini açıklayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Bilhassa büyük şehirlerimizde normal otomobillerin 4-5 katı olarak serbestçe belirlenen taksicimizin, dolmuşçumuzun zorunlu sigorta primlerinin yüksekliği esnafımızın belini büküyor.` dedi.


 

            -`TÜM ZORLUĞU KÜÇÜK ESNAF ÇEKİYOR`

Trafikteki araç sayısının 16 milyon 200 bini, ehliyetli sürücü sayısının 21 milyon 500 bini aştığını söyleyen Palandöken, `Sürücülerimiz bilinçli davranarak araçlarını sigorta yaptırmalıdır. Mal ve can emniyeti için yollarımızda sigortasız araç olmamalıdır. Kaza sonrası araç hasarlarının ve yaralanmalarda tedavi giderlerinin karşılanması için zorunlu trafik sigortası yaptırmak bir keyfiyet değil, zorunluluk olduğu konusunda sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Ancak, zorluklar hep küçük esnaf ve ekmek parasını zor çıkaran, geçim sıkıntısı çeken minibüsçü, taksici, kamyoncu ve halk otobüsçüsünün başına geliyor` diye konuştu.


 

-`HAKSIZ UYGULAMAYA SON VERİLMELİ`

Trafikte sigortasız ticari araç olmadığını açıklayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ticari araç sahibi esnafın sigortasız olması mümkün değildir. Fakat yönetmelikle, zorunlu trafik mali sorumluluk sigortası prim tutarlarının serbestçe belirleme yetkisi verilmiştir. Bu değişikliğin ardından, sigorta şirketlerince kaza istatistikleri ve risk durumları göz önüne alınarak ilden ile değişen prim tutarları belirlenmektedir. Ancak, yapılan bu düzenleme, il ve ilçeler arasında bir ayrım yapmamaktadır. Dolayısıyla bilhassa büyük şehirde faaliyet gösteren ticari bir araçla aynı ilin merkezi dışındaki uzak ilçelerinde faaliyet gösteren araçlar için ödenen prim tutarları aynı olmaktadır. Bu haksızlık bir an önce giderilmelidir` dedi.


 

-`ZORUNLU SİGORTA BEDELİNİ ŞİRKETLER BELİRLEMEMELİ`

Minibüs, taksi, kamyon, kamyonet ve halk otobüsçüsü esnafımızın ‘Zorunlu Trafik Sigortası`nın yapılması için dudak uçuklatan rakamlar isteyen sigorta şirketleri olduğunu anlatan Palandöken, `2012 yılında tavsiye edilen primlerin normal otomobiller için İstanbul`da 359 lira, Ankara`da 332 lira, İzmir`de 262 lira iken İstanbul`da taksicimiz 1,947 lira, minibüsçümüz 1.869 lira Ankara`da taksicimiz 1.209, minibüsçümüz 1.251 lira ve İzmir`de taksicimiz 1.584, minibüsçümüz ise 932 liradan başlayan ve daha da yüksek rakamlarla poliçe yapılmaktadır. Sigorta şirketlerinin ya bu primi ödersin yada yapmayız tutumundan rahatsızız. Devletin yetkili kurumları primleri şehir merkezi ve taşra ayrımı yaparak belirlemelidir` diye konuştu.