• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, "Türkiye`nin en çok kadın üyesine sahibiz"


 

Palandöken, "Türkiye`nin en çok kadın üyesine sahibiz" 

ANKARA - 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle "Türkiye Konuşuyor" Anayasa Platformunda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  TESK`in çeşitli meslekleri icra eden 170 bini aşkın kadın üyeye sahip olduğunu ve böyle bir kurumun Genel Başkanı olmanın verdiği sevinç ve gururla tüm kadınların 8 Mart Dünya kadınlar gününün kutladığını söyledi. Palandöken, "Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor" çalışması kapsamında 2012 yılı içinde geniş katılımlı Anayasa Vatandaş Toplantıları düzenlenmektedir. Anayasa Vatandaş Toplantıları bugüne kadar Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır ve İzmir`de gerçekleştirilmiştir. Her bir toplantıda vatandaşlar ve sivil toplum temsilcilerinden yüzlerce katılımcı anayasaya ilişkin konuları çeşitli görüşler ortaya koyarak tartışıyoruz. Ancak toplumumuzun yarısını oluşturan siz çok değerli kadın yurttaşlarımızla yaptığımız bu toplantı bence en önemlisidir` dedi.

 


ATATÜRKÜN TÜRK KADININA EN BÜYÜK HEDİYESİ MEDENİ KANUNDUR`

Atatürk`ün Türk kadınına en büyük hediyesinin 1926 yılında yürürlüğe konulan Türk Medeni Kanunu olduğunu anlatan Bendevi Palandöken, `Kadın ile erkek arasında eşitlik ilkesi getiren bu kanun çıkarıldığı dönem itibariyle bu alanda bir devrim niteliği taşımaktadır. İzleyen yıllarda kadınlarımız birçok batı ülkesinden de önce siyasi alanda da pek çok hak elde etmişlerdir. Sırasıyla, 1930`da Belediye, 1933`de muhtarlık ve ihtiyar heyeti, 1934`de Milletvekili seçme ve seçilme hakkı kazanmışlardır. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak ilk kez 18 kadın milletvekili seçilmiştir. Özellikle son 10 yıl içerisinde kadınlarımızla ilgili toplumsal duyarlılık artmış, bu alanda önemli ölçüde farkındalık yaratılmıştır. Günlük hayatın her alanında görev alan kadınlarımızın genel istihdam oranı yüzde 25`lerdeyken özellikle eğitim, sağlık, bankacılık ve adalet alanlarında istihdam edilme oranları yüzde 70`lere çıkmıştır. Buna bağlı olarak Konfederasyonumuz, öncelikle kendi hedef grubu olan kadın girişimcilere yönelik olmak üzere, kadına öncelik atfeden projeler yürütmekte, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen faaliyet ve projelere destek olmakta, bunları yakından takip etmektedir` diye konuştu.

-`KADIN GİRİŞİMCİLİK PROJESİ YAPTIK`

TESK tarafından hazırlanan 2002 - 2004 yılları arasında  `Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi` ve 2007- 2009 yılları arasında da ` Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi` AB destekleriyle başarılı şekilde uygulandığının altını çizen Palandöken, `Birinci proje en iyi uygulama projesi seçilmiş, ikinci proje ise bütçesi ve kapsadığı alan itibariyle bu konuda Türkiye`de yürütülen en büyük proje olmuştur. Bu projeler ile 25 ilde Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezleri kurulmuş, bu merkezlerde 6.000`den fazla kadın, iş kurma ve iş geliştirme eğitimleri ile danışmanlık ve rehberlik hizmetleri almıştır. Ayrıca, Konfederasyonumuz bünyesinde bir Kadın Girişimciliği Koordinasyon Merkezi ile 25 ilde de Yerel Esnaf ve Sanatkar Kadın Kurulları kurulmuştur. Son olarak, Türkiye İş Kurumu, TESK ve MEKSA arasında imzalanan `Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Meslek Eğitim` protokolü kapsamında; özellikle şiddet mağduru kadınlar başta olmak üzere dezavantajlı grup olarak bilinen hükümlü, engelli kadınlar, suça bulaşmış çocuklar, göçten etkilenen, mali durumu uygun olmayan hasta, çocuk ve kadınların mesleki eğitim yolu ile meslek sahibi olmaları sağlanacaktır. Proje sonunda, toplamda 25 bin kişiye eğitim verilmesi planlanmaktadır. Toplumdaki tüm eşitlik, özgürlük, demokrasi ve adalet eksikliklerinin ve sonuçlarının, nüfusun yarısını oluşturan kadınların durumunu zorunlu olarak etkilediği gerçeğinden hareketle, yeni Anayasanın yapım sürecinde, anayasanın dayanacağı temel ilke ve değerler üzerine sizlerin söyleyeceklerinin güzel günlerin yaşanacağı ülkemizin geleceğini olumlu yönde etkileyeceği kanısındayım. Şimdi, vatanının birliği, bütünlüğü ve özgürlüğü için mücadele eden, Kurtuluş Savaşımızın unutulmaz kahramanları, ülkemizin güzelliğini, rengini, ışığını, temsil eden siz kadınlarımızı can kulağıyla dinleme vaktidir. Başarılı ve verimli geçeceğine inandığım bu çalıştay sonucunda hepimizi mutlu edecek yeni bir anayasa yapma gayret ve çabasına siz kadınlarımızın önemli katkıları olacaktır` dedi.