• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarla ekonomiye can veriyoruz`


Palandöken, `2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarla ekonomiye can veriyoruz`

ANKARA- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) bağlı oda sayılarında 165 odayla İstanbul ilk sırada yer alırken, 3 odası bulunan Ardahan listenin sonuncusu oldu.
AA muhabirinin TESK`in ``İllere göre oda ve esnaf-sanatkar sayıları`` verilerinden derlediği bilgiye göre, 81 ilde toplam 3 bin 109 odaya kayıtlı 1 milyon 972 bin 871 esnaf-sanatkar bulunuyor.
Aralarında Umum Gezici Sütçüler Esnaf Odası, İşportacılar Esnaf Odası ve İyi Su Satıcıları Esnaf Odasının da bulunduğu 165 odaya sahip İstanbul, iller arasında en çok odanın bulunduğu şehir oldu.
İstanbul`u sırasıyla 131 oda ve 140 bin 920 esnaf-sanatkar ile İzmir, 116 oda ve 88 bin 721 esnaf-sanatkar ile Ankara ile 105 oda ve 75 bin 772 esnaf-sanatkar ile Bursa izledi.
Listede nüfuslarına kıyasla 95 odayla Manisa, 89 odayla Balıkesir ve 87 odayla Aydın dikkati çeken iller olurken, Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar, Ardahan Şoförler ve Göle Esnaf ve Sanatkarlar odalarının bulunduğu Ardahan 3 odayla listenin en sonunda yer aldı. Hakkari ve Tunceli 5, Batman, Bayburt ve Muş 6, Iğdır ve Bingöl ise 7 odayla yine listenin sonlarında yer alan iller oldu.

-``KOLAYA KAÇAN ESNAF TİCARET ODASINI SEÇİYOR``-

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkarın toplumun temel taşlarından biri olduğunu belirterek, esnaf ve sanatkarın ekonomiye katkısı kadar toplumsal yaşama da katkı sağladığını söyledi.
Bir ülkenin ekonomisinin esnafının durumuyla orantılı olduğunu, esnafının durumu iyi olan ülkelerin ekonomilerinin de iyi olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
``TESK olarak ekonominin barometresiyiz. Bizim keyfimiz iyiyse herkesin keyfi yerinde demektir. Değilse değildir. 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarla ekonomiye can veriyoruz. Aslında gücümüz 2 milyondan da fazla. Ama üyelerimizden ustalık belgesi şartı aradığımız için bazı esnaf kardeşlerimiz kolaya kaçıp ticaret odalarına kayıt oluyor. Avrupa`da 1 ile 250 arasında işçi çalıştıran işletmeler esnaf niteliğinde. Üyemiz olması gerekirken ticaret odalarına gidenlerin geri dönüşünü sağlamak için yasal düzenleme gündemde. Bu gerçekleşirse TEKS`in kayıtlı gücü 3 milyonu bulacak.``