• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, `Bakkallar mahallenin bankası `


Palandöken, `Bakkallar mahallenin bankası `

ANKARA- E-ticaret`in modern çıraklık olduğunu ve ülkemizde son dönemde önemli bir gelişme gösterdiğini kaydeden Bendevi Palandöken, AVM`lerin tehdit altında olduğunu buna paralel olarak vatandaşların kredi kartlarının dolmaya başlaması sebebiyle mahalle bakkalının ve veresiye defterinin yeniden önem kazandığına değinen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,`Bakkallar marketten, marketler süpermarketlerden daha sonra da perakende piyasası tümüyle Alış Veriş Merkezlerinden (AVM) etkilenmiştir. Bu değişimden en çok mahalle esnafımız zarar görmüştür. Şimdi de eskinin çıraklık modelini uygulayan e-ticaret, AVM`lerin piyasasını ele geçirmektedir. En önemlisi vatandaşın kredi kartlarındaki artış nedeniyle mahallenin bankası konumundaki küçük esnaf ve veresiye defterleri yeniden önem kazanmaya başladı` dedi.

-`E TİCARET 1 YILDA YÜZDE 50 ARTTI`

E-ticaretin, Türkiye`de 2010 yılına göre 2011`de yüzde 50 artış göstererek yaklaşık 23 milyar TL bir hacme ulaştığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Teknolojinin gelişmesi ve güvenli alışveriş yapılan sanal mağaza sayıları AVM`lerden hızlı artmaktadır. Siparişinizi veriyorsun malınız kapınıza geliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere internet üzerinden alış-veriş imkânı sunan 22 bin 252 sanal mağaza bulunmaktadır. AVM`lerde yaygın olarak mağaza açan firma sahibi sanal olarak açtıkları mağazasından daha çok satış yaptıklarını söyleyerek, AVM`lerde çok yüksek maliyetlerle dükkân açmanın mantığını sorgulamaya başlamışlardır` diye konuştu.

-`PERAKANDE YASASINDA ZAMAN KAYBEDİYORUZ`

AVM`leri tehdit eden diğer bir unsurun da aynı konseptteki alışveriş merkezlerinin yan yana açılmaları olduğunu vurgulayan Bendevi Palandöken, `Aynı bölgede aynı konseptte açılmaları kendilerine de zarar vermeye başlamıştır. Bu durum AVM`ler için bir tehdit olmaktadır. Birinci dönem açılan AVM`ler alışveriş yapılanlardı, ikinci dönemde buna ilave gezilip tozulacak yerler oldu, son dönemde ilk iki fonksiyona ilave olarak eğlence temalılar yaygınlaşmaktadır. Önümüzdeki yıllarda AVM`lerde alışverişin kuralları farklılaşacaktır. En azından yeni AVM`ler değişime ayak uydurmak zorunda kalacaktır. Eğer Perakende Piyasası`nı düzenleyecek yasanın çıkarılması geciktikçe, kuralsız büyüyen AVM`ler zarar görecektir. Sonuçta milli servet heba olacaktır` diye belirtti.