• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Ekmek ve gıdalarımızı kese kağıdına ya da fileye koyalım."


 

ANKARA- Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak ve sağlıklı yaşamak için alışverişlerimizde kese kâğıdı ve bez poşet kullanma alışkanlığının tekrar kazanılması gereğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizde yılda 780 bin ton plastik hammadde kullanılmakta ve 25 milyar adet poşet kullanılarak doğaya atılmaktadır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için kullandığımız her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Belki farkında dahi olmadan her gün kullanıp attığımız naylon poşetlerin, paketlerin, kutuların sonra ne olduğunu düşünüyor muyuz? Plastikten üretilen ve yaşantımızın her anında kullandığımız sentetik ürünler, kullanırken sağlığımızı daha sonrada doğayı ve çevremizi tehdit ediyor` dedi.

 

-`HER BİR KİŞİ YILDA 312 POŞET KULLANIP DOĞAYA ATIYOR`

            Bugün Türkiye`de bir kişinin haftada ortalama 6, yılda 312 poşet kullandığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, `Plastik poşetlerin sağlık yönünden, çevre yönünden sakıncalı olduğu biliniyor. Hele siyah renkte olanları için uzmanlar hiç iyi şeyler söylemiyor. Artık ülkemiz insanı bilinçli bir şekilde hareket etmeli ve siyah poşetten uzak durmalı, daha az naylon poşet kullanmaya çalışmalıdır. Vatandaş soruyor bize, artık kese kâğıdı göremiyoruz diye? Özellikle gıda alışverişlerinde kese kâğıdı veya bez torba kullanımını tavsiye ediyoruz. Gıda sektörü dışında naylon poşet kullanımı zaruri olan alanlarda da, yeniden dönüştürülen materyal kullanımının teşvik edilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Eski günlerdeki gibi gıda ürünlerini koymak için kese kâğıdını tercih etmeli, yanımızda bez torba veya file bulundurarak alışverişe çıkmayı tekrar hayatımıza sokmalıyız` diye konuştu.

 

            -`HER YIL 25 MİLYAR NAYLON POŞETİ DOĞAYA ATIYORUZ"

Plastikten üretilen her nevi mamul kullanılıp atıldıktan sonra doğada en az 100 yıl, daha dayanıklıların 400 yıl çözünmeden kalabildiğine dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Ülkemizde yılda yaklaşık 25 milyar civarında naylon poşet tüketilmektedir. Dünyada ise her yıl plastik torba üretimi için yaklaşık 250 milyon ton plastik kullanıldığı, ülkemizde ise 780 bin ton polietilen kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu kadar çok plastik torba kullanımının yarattığı çevre kirliliğinin yanında doğadaki canlılara ve sağlığımıza vermiş olduğumuz zararın farkında değiliz. Son zamanlarda toplumun bilinçlenmesi, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla plastik ve kâğıt-karton atıklarının toplanarak geri dönüşümü için gösterilen çabaları yadsıyamayız. Belediyelerin topladığı çöplerin yaklaşık yüzde 10`nunu plastik atıklar oluşturmaktadır. Çevreye duyarlı yönetim anlayışı kamu ve özel sektörde geliştikçe, geri dönüşüm tesisleri yaygınlaşacaktır. Avrupa Birliği sürecine de uygun olarak ekonomik ve sağlıklı çevreci teknolojilerin KOBİ`ler tarafından geliştirmesine, kese kâğıdı ve filenin tekrar alışverişlerde kullanılmasına destek olunmasını istiyoruz` diye vurguladı.