• E-Posta
  • Yazdır

ESNAF VE SANATKARLARA `AB` DERSİ BAŞLADI


 

 ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülke ekonomisinde istikrarın sağlanması, hiç kuşkusuz öncelikle girişimciliğin teşvik edilmesi ve buna bağlı olarak yeni iş imkanlarının yaratılarak istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması bizlerin en önemli vazifeleri arasındadır` dedi.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ile TESK arasında imzalanan işbirliği ve danışmanlık protokolü bünyesinde esnaf ve sanatkara ‘AB` dersleri başladı.

TESK Genel Merkezi`nde başlayan AB Dersi öncesi konuşan Palandöken, teknoloji ve buna bağlı olarak küresel şirketlerin bu kadar hızla büyüdüğü bir küresel ekonomide, küçük işletmelerin en önemli ihtiyaçlarının başında bilgi ve bilgiye hızlı ulaşımının geldiğini ifade etti. Ahilik kültürünün ve teşkilatının günümüzdeki uzantısı olan TESK`in birinci ve en önemli görevinin gerek teşkilatının gerekse üyelerinin mesleki eğitimlerine destek vermek olduğunu belirten Palandöken, bu amaç doğrultusunda Türkiye`nin iki köklü kurumu olan Ankara Üniversitesi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ile TESK arasında imzalanan işbirliği ve danışmanlık protokolüyle esnaf ve sanatkarın vizyonunun genişleyeceğini söyledi.

-`2 MİLYON ESNAFA AB KONUSUNDA EĞİTİM VERİLECEK`

 İşbirliği kapsamında Avrupa Birliği konulu eğitim ile başta TESK personelinin Avrupa Birliği ve Türkiye`nin AB`ye uyum süreci konusunda bilgi düzeyinin arttırılması ve Konfederasyonun alt teşkilatlarına yönelik olarak yapılacak çalışmalarla uyumlu ve olumlu yönde etkilenmesinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Palandöken, `Konfederasyonumuz Türkiye ekonomisinin önemli bir kesimi olan 170 bini kadın olmak üzere 2 milyon esnaf ve sanatkar üyeye sahiptir. Konfederasyon olarak mensuplarımızın uyum sürecindeki değişim, dönüşüm ihtiyacının karşılanmasında önemli çalışmalar yapmayı kendine görev edinmiştir. Bu bağlamda ülkemiz ekonomisinde istikrarın sağlanmasında hiç kuşkusuz öncelikle girişimciliğin teşvik edilmesi ve buna bağlı olarak yeni iş imkanlarının yaratılarak istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması bizlerin en önemli vazifeleri arasında yer almaktadır.Verilen derslerle esnaf ve sanatkarın AB projelerinden faydalanacaktır. Özellikle esnaf ve sanatkar AB`nin gıda ürünleri başta olmak üzere ekonomik, sosyal ve diğer politikaları konusunda bilgi sahibi olacaktır` dedi.

Daha sonra Ankara Üniversitesi ATAUM Müdürü Prof. Dr Çağrı Erhan, tarafından ilk ders verildi. İlk derste AB`nin kuruluşu ve Türkiye`nin AB süreci ile ilgili karşılaştığı sorunlar ve üyelik başvurusunda gelinen noktalara değinen Erhan, `Bugüne kadar esnaf ve sanatkar AB projeleri konusunda bilgilendirilmemiş. Dolayısıyla AB kaynaklarından yeteri kadar faydalanamamış. ATAUM olarak 54 ilde Ab projelerini anlatıyoruz.  Türkiye`nin temel direkleri olan esnaf ve sanatkar artık AB standartlarına ulaşabilecektir. Türkiye AB`ye üye olmazı gönülden arzu etmektedir. Fakat AB`de yer alan ırkçı ve Türkiye`nin üyeliğini istemeyenler tarafından engellemeler devam etmektedir. AB üyeliği konusunda fişi çeken Türkiye olmayacaktır` dedi.

Yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarın ufkunu açacak olan projenin ilk eğitimi başladı. Başlangıçta 63 saat sürecek olan eğitimler sonrasında Türkiye genelindeki tüm esnaf ve sanatkar temsilcileri,  AB projeleri ile esnaf ve sanatkarın sıkıntı yaşadığı sorunların çözümüne nasıl katkı sağlayacağı ele alınmış olacak. Yapılan bu protokol ile AB kapılarının yolu esnaf ve sanatkara açılmış olacak.