• E-Posta
  • Yazdır

YAZICI: "PERAKENDE YASASINI MÜZAKERE EDECEĞİZ"


ANKARA – Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, perakende yasasının tartışacaklarını ve müzakere edeceklerini belirterek, `Müzakere edeceğiz. Belli ki, bu alanın düzenlenmesi gerekiyor. Bu düzenleme herkesin hak ve hukukunu koruyacak nitelikte olması gerekir` dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, `Esnaf ve sanatkarın sağlık primlerinin düzenlenmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkar haksız rekabetten büyük zarar görmektedir. Bunun için perakende yasasının bir an önce çıkmasını talep ediyoruz` dedi.

 


TESK Genel Merkezi`nde Birlik Başkanları İstişare Toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarların ticari hayat içerisinde yer alan aktörleri arasında en aktif konumunda yer aldıklarını ve kitle olarak en büyük teşkilat olan esnaf ve sanatkarların bir ülkeyi ayakta tutan en temel unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

-`YAZICI`DAN TESK`E ZİYARET`
Esnaf ve sanatkarların her zaman gündemlerinde olduğunu ve kapılarının her zaman açık bulunduğunu ifade eden Yazıcı, `Yeni dönemde  ilişkilerin çözümü konusunda çok aktif bir süreç yaşayacağız. Esnaf ve sanatkarlar kanunu ile ilgili çalışmamız var.  Şu an itibariyle 500`e yakın meslek tanımı var. Birbirine yakın olan bu mesleklerin birleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Derleyip toparlamak gerekir. Bu dağınıklık oluşturdukları yapının çok güçlü olmasını önlüyor. Esas olan bu yapıları göstermelik olmaktan çıkartıp daha işlevsel hale getirmeyi sağlamaktır` dedi.

-`PERAKANDE YASASI BU DÖNEM ÇIKACAK`
Bu dönemde perakende kanununu çıkaracaklarını ve bunu tartışacaklarını belirten Yazıcı, `Müzakere edeceğiz. Belli ki, bu alanın düzenlenmesi gerekiyor. Bu düzenleme herkesin hak ve hukukunu koruyacak nitelikte olması gerekir. Esnaf sanatkarlar ticaretin yanı sıra bulunduğu bölgede insanların finanslarının sağlayan bir faaliyet göstermektedir.Böyle bir işlevi vardır. Siz bulunduğunuz yerin güvenilir kişisisiniz. Sosyal dokunun içinde çok işlevi olan bir kesimsiniz` diye konuştu.

-`KIYITDIŞILIK ÖNLENECEK`
Yazıcı, Gümrük kapılarında faaliyette bulunan esnafların kayıtlı ve kayıtsızı olduğunu ifade ederek, `Tüm faaliyetlerde arzumuz ve hedefimiz kayıt dışılığı ortadan kaldırmak.  Kayıt dışı ekonomilerin en büyük sorunu. Kayıt dışılık ne kadar düşerse, kayıtlı olanların ödeyeceği vergi o kadar azalır. Dolayısıyla burada büyük bir adaletsizlik var. Bunu ortadan kaldıracağız. Günü birlik giriş çıkış yapanlar var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde standart depo kapsamında yakıt getirenler var. Bir kaç sefer girip çıkarlar var. Böyle bir döngü var. Bu fevkalade yanlış. Biz buna bir sınırlama getirdik. Bu tür standart depo kapsamında akaryakıt getirebilmelerini ayda en fazla 4 defa ile sınırlı hale getirdik. Bundan taviz vermeyeceğiz. Bunlardan vergi iki katı değil, daha uygun bir fiyat uygulayacağız. Bu kararlılığı sürdüreceğiz. İzin vermeyeceğiz` dedi.

-`BELGE SORUNU ÇÖZÜLMELİ`
Esnafa kredi desteğinin de sürdüğünü dile getiren Yazıcı, geçen yıl kullandırılan kredi tutarının 5,5 milyar lira olduğunu, Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasını yaptıklarını belirterek, ``Tüm bunlara karşın kredi alırken hala bankalar eski defterleri karıştırıyor. Oradan bir sicil sorunu çıkartıyor. Ben bunu anlayabilmiş değilim. Bunu da artık Bankalar Birliğiyle konuşuruz. Nasıl bir çözüm üretiriz bilmiyorum. Esnaf odaları ile ticaret odaları arasında yaşanan ustalık belgesi sıkıntısınıda en kısa zamanda çözeceğiz. Kimse kafasına göre gidip kayıt yaptırmayacak. Her şey kuralına göre olacak ve yaşanan sıkıntı ortadan kalkacak` diye konuştu.

-`ÇALIŞMA HAYATININ YÜZDE 96`SINI ESNAF OLUŞTURUYOR`
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, esnaf ve sanatkarların çalışma hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, `Bu güne kadar bir çok meselemiz halledildi. Yalnız yeni talepler ortaya çıkmaktadır. Bizler ülkenin refah ve sağlıyı için çalışıyoruz. Çalışma hayatının yüzde 96`sını oluşturuyoruz. Fakat haksız rekabet ile karşı karşıyayız. Özellikle elektrik fiyatlarında tacir tarifesi uygulanmaktadır. Bunun çözülmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkarın sağlık primlerinin düzenlenmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkar haksız rekabetten büyük zarar görmektedir. Bunun için perakende yasasının bir an önce çıkmasını talep ediyoruz` dedi.

-`TİCARİ ARAÇLARA UCUZ MAZOT VE BENZİN VERİLMELİ`
Esnaf ve sanatkarın sorunlarının çözümü konusunda Bakan Yazıcı`dan destek isteyen Palandöken, sokakları aydınlatan esnaf ve sanatkarın kullandığı elektrik tarifesinin ticarethane tarifesinden çıkarılarak daha düşük tarife uygulanmasını talep etti. Deniz taşımacılığı yapanlara ucuz mazot satıldığını anımsatan Palandöken, ``Bu haksız rekabet doğurdu. Taksi, kamyon, minibüs, servis araçlarının daha ucuza hizmet vermesi için sadece ticari araçlarımızın da bu indirimden yararlanmasını istiyoruz`` dedi.
-`BİRİLERİ LOBİ YAPIYOR`
AVM Yasası olarak bilenen düzenlemeye de değinen Palandöken, ``Birileri lobi yapıyor, haklılıklarını bağırarak ortaya koymaya çalışıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle elinizi kolunuzu sallayarak, gelip ticaret yapamıyorsunuz. Dünün patronları, yarının sanayicileri, buralarda ya çırak oluyor ya çalışan tezgahtar oluyor. Bunu da bize geliştirilmiş model olarak sunuyorlar. Biz değişen ve gelişen Türkiye`nin önünde engellerin, koruyucu tedbirlerin olmasını istemiyoruz. Biz `rekabet ederiz` diyoruz`` şeklinde
konuştu.