• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KORSAN TAKSİCİLER CİRİT ATIYOR`


 

PALANDÖKEN, `KORSAN TAKSİCİLER CİRİT  ATIYOR`

ANKARA – Korsan taksiciliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye`de 50 bin civarında korsan taksi olduğunu, sadece İstanbul`da 20 bini geçtiğini ve yıllık 100 milyon lira vergi kaçağı ile kayıt dışı istihdam anlamına geldiğini belirterek, biran önce korsanla mücadelede etkin kararlar alınmasını istedi. Taksimetresi olan ruhsatlı taksi ile korsan taksi arasında yüzde 20-30 arasında bir ücret farkı bulunduğunu da kaydeden Palandöken, `Korsan Taşımacılık yasalara aykırı olduğundan her yönüyle devlete zarar vermektedir` dedi.

            -`BU BİR EMEK HIRSIZLIĞIDIR`

Taksici esnafının mesleki faaliyetlerini yürütmeye çalıştığını belirten Palandöken, `Korsan taşımacılık; korsan kitap, korsan CD vb tüm illegal yollarla yürütülen faaliyetler her şeyden önce emek hırsızlığıdır. Esnafımız korsan taşıma ile haksız rekabet içerisinde mücadele etmektedir. İstanbul gibi büyük metropollerde korsan taşımacılık büyük boyutlara ulaşmıştır. Korsan çalışanların sayısı 30-40 bine ulaşarak kayıtlı çalışanların sayısını aşmıştır. Korsan taşımacılık yüzünden taksicilerimizin kazancı yüzde 50 azalmıştır. Bu tür illegal yollarla yolcu taşıyanların sahte plaka bastırdıkları, standartlara uygun olmayan taksimetre kullandıkları, pek çok paravan şirket adı altında faaliyette bulundukları ve internet üzerinden müşteri buldukları tespit edilmiştir.  Bunlarla mücadelede yasal zorluklar ve denetimin yetersizliği nedeniyle başarılı olunamamaktadır. Vergisiz kazanç olması nedeniyle ucuz taşımacılık yaptıkları için vatandaşlar da tercih etmektedir. Belli bir sermaye gerektiren bu mesleği, 10 bin TL değerinde bir araçla, hiçbir işte başarı sağlayamayan mesleğin kriterlerine sahip olmayan şahıslar tarafından yapılması sonucu istenmeyen olaylarda esnafımız haksız eleştiriye uğramaktadır`diye konuştu.

-`CEZALAR ÇAYDIRICI DEĞİL`

Toplumda, ikili ilişkilerin ve ticaretin düzenlenmesinin kurallarla mümkün olduğunu da hatırlatan Bendevi Palandöken, `Bu kurallar o toplum içerisinde yaşayan insanların huzurlu, sorunsuz ve daha kaliteli yaşaması için gereklidir. Korsan taşımacılıkla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ve yetkili birimlerle görüşülerek, denetimlerin etkin yapılması, caydırıcı tedbirlerin alınması ve kamuoyunun bilgilendirilmesine ilişkin çalışmalar yapılmaktadır. Korsan taşıma yapanlara 500-600 lira ceza ve bir hafta bağlanması yeterli değildir. Ceza, korsan taksiyi teşvik eden vatandaşa, ruhsat sahibine ve sürücüsüne ayrı ayrı uygulanmalıdır. Korsan taşımacılık yapan kişilerin, telefon irtibatı kurdukları, internet bağlantısı yaptıkları büroları, denetlemeler sonucu ruhsattaki iştigal konusu dışında çalıştıkları tespit edildiğinde bu bürolar kapatılmalı ve araçlara el konularak caydırıcılık sağlanabilmelidir` dedi.