• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "2012 YILINDAN BEKLENTİLERİMİZ ÇOK FAZLA"


 

PALANDÖKEN, `2012 YILINDAN BEKLENTİLERİMİZ ÇOK FAZLA`

 

ANKARA-  2011 Yılının Esnaf ve Sanatkâr için beklenildiği gibi geçmediğini, seçim ve depremler sebebiyle beklentilerini 2012 yılına aktardıklarını anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnafın desteklenmesi gereken bir döneme giriyoruz. Ülkemizde yatırım ve istihdam artışı hedefiyle uygulanan teşvik sistemi genelde büyük işletmeler için düzenlenmektedir. Oysa işletmelerin yüzde 99,2`si KOBİ ve bunların da yüzde 95`i mikro işletmelerdir. Tamamı birer mikro işletme olan esnaf ve sanatkârlar için özel bir teşvik sisteminin getirilmesi halinde, istihdamda büyük işletmelere oranla çok daha yüksek bir istihdam artışı sağlanacağı kanaatindeyiz` diye söyledi.

 

-`KÜÇÜK İŞLETMELERİN KORUNMASI GEREKİR`

Esnaf ve Sanatkârların pahalı elektrik kullandıklarını dile getiren Palandöken, `Diğer kesimlere uygulanan ucuz elektrik kullanımından esnaf ve sanatkârlarımız da yararlandırılmalıdır. Çünkü şuan esnaf ve sanatkârımıza pahalı olan ticarethane tarifesi uygulanmaktadır. Bizim esnafımız küçük işyerlerinde kıt kanaat geçinen ama ülkemizdeki katma değerin yüzde 54`ünü yaratan iş yerleridir. Bu tür işletmelerin korunması gerekiyor. Aynı durum ticari araç sahibi şoför esnafı içinde geçerlidir. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanarak evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Denizcilik işletmelerinde uygulanan akaryakıt tarifesinin aynısı ticari taksilerimize, kamyoncumuza ve minibüsçü esnafımıza da uygulanmalıdır` dedi.

 

`KREDİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI`

Küçük ve orta boy işletmelere verilen kredilerde, esnaf ve sanatkârın krediye ulaşmada sıkıntılar yaşadığını ve bu sorunların biran önce giderilmesi gerektiğini belirten Palandöken, `Özellikle depremin ağır yaralarının sarılmaya çalışıldığı Van ve çevresinde esnaf ve sanatkara uygulanan kredinin önündeki engeller, mutlaka kaldırılmalıdır. Deprem esnafın istediği bir durum değildir. Tabi afet durumunda ipotek istenmemelidir. Bu ihtiyaç bir afet sonuçunda doğmuştur. Böyle devam ederse Van ve bölgesindeki göçü durdurma imkansız olur. O zaman Van tamamen hayalet şehir haline gelir` diye konuştu.